Leef jij vanuit Vrijheid of vanuit Angst?

Wat is Angst

Angst… Iedereen ervaart wel eens angst in het leven en niemand vindt het een prettige emotie. Gevoelens van angst kunnen de bodem onder je bestaan wegslaan. Wanneer angst te groot is of te lang duurt, kan het je gevoel van bestaansrecht aantasten.

Veiligheid

Ook ik heb in mijn leven situaties gekend waarin ik angst had. De angst om mijn moeder te verliezen en de angst om een vervelende ziekte te krijgen. Angsten die heel reëel waren. Mijn moeder is lang geleden inderdaad overleden, maar de aanzet tot de vervelende ziekte sluimert en houdt zich gelukkig koest. Dit waren behoorlijk heftige periodes in mijn leven en ik vond het niet makkelijk om met deze angsten om te gaan. Ze deden mijn gevoel van veiligheid in het leven wankelen en overhoop gooien. Maar door de angst te erkennen en werkelijk te zien, de angst te omarmen én er doorheen te gaan, kon ik ze overwinnen en heeft het mij uiteindelijk sterker gemaakt in het leven.

Functionele Angst

Angst kan heel functioneel zijn in een bedreigende situatie. Dan werkt het als een overlevingsmechanisme. Het zorgt ervoor dat je uit een gevaarlijke situatie wegblijft. Of dat je de gevaarlijke situatie overleeft. Er ontstaat dan een vecht, vlucht of freeze reactie. Voor die situatie een heel gezonde reactie. Het kan het verschil zijn tussen leven en dood. Een gezonde en functionele angst zorgt ervoor dat je de juiste beslissingen neemt op het juiste moment.

Tegenwoordig wordt er ook nog een ander overlevingsmechanisme gehanteerd. Namelijk “Please gedrag”. Je kunt je nu afvragen; Please gedrag een overlevingsmehanisme? Ja, wanneer bijvoorbeeld een sociale omgeving onveilig is of voelt (school, werk, relatie, vriendschap), en de oer overlevingsmechanismen; vechten, vluchten of freeze, geen optie zijn, kun je je veiligstellen door de ‘agressor’ te gaan pleasen. Overdreven aardig, behulpzaam, ondersteunend zijn, zodat er vanuit de agressor geen aanleiding is om jou kwaad of pijn (mentaal, emotioneel of fysiek) te doen. Dit gedrag kan al heel jong in de kindertijd ontstaan. Het vervelende van please gedrag is, is dat de onveiligheid die er onder zit, nooit of pas heel laat opgemerkt wordt. Behulpzaam, vriendelijk en ondersteunend zijn, worden namelijk (vooral bij meisjes en vrouwen) als een hele grote kwaliteit gezien. Opvallend veel vrouwen die in de zorg werken hebben een opmerkelijk groot “zorg hart”. In mijn praktijk heb ik al vele vrouwen met een zorgend beroep ontmoet die veel pijn en lijden in de jeugd meegemaakt hebben.

Lichte vormen van angst zoals bijvoorbeeld de angst die je kunt voelen wanneer je moet spreken in het openbaar, of voor een belangrijk examen, kunnen ook heel functioneel zijn. Het zorgt ervoor dat je wakker en alert bent en dus beter presteert tijdens je toespraak of examen.

Verstorende angst

Maar iedereen kent ook wel de niet functionele, verstorende angst. De angst bijvoorbeeld om naar buiten te gaan. Angst voor sociale contacten. Angst om iets te gaan ondernemen wat je nog nooit gedaan hebt, of waarvan je niet weet wat de uitkomst is. Deze angst zorgt ervoor dat je prettig binnen je comfortzone blijft en geen ‘risico’s’ neemt. Je hoeft geen beslissingen te nemen waarvan je de uitkomst niet kent. Maar hierdoor mis je ook heel veel. Je leert geen nieuwe mensen kennen, die misschien heel leuk zijn en dezelfde hobby’s hebben.

Hypnose

In de  (sociale) media wordt tegenwoordig veel geschreven over Hypnose. Iedereen is ‘gehypnotiseerd’ door ouders, schoolsystemen, media, religie, politiek…. Al vroeg in onze jeugd krijgen we te horen wat we vooral NIET moeten en mogen doen. Meestal staat er een sanctie tegenover. “Als je nú niet luistert, wordt mama boos…” en je wilt niet dat mama boos wordt op je, want als dreumesje van bv 2 of 3 jaar, heb je je moeder nog hard nodig in je leven. Dus doe je wat je moeder zegt en zo ontstaat er bijvoorbeeld angst om je moeder kwijt te raken. Of angst om buiten de kaders te lopen.

Sluipende en onzichtbare angst

Angst kan ook op andere manieren heel sluipend

en onzichtbaar zijn. Haast zonder dat je het in de gaten hebt

Virtuele wereld

Een voorbeeld hiervan is de virtuele wereld. De wereld van sociale media is prettig veilig en comfortabel. Je post af en toe iets op facebook en wanneer een reactie van iemand je niet aanstaat haal je dat commentaar weg of je blokkeert het. Je kunt zonder problemen iemand ongezouten de waarheid vertellen. Iets wat in het echte leven niet gewaardeerd of getolereerd zou worden. Wanneer je voortdurend en voornamelijk ‘leeft’ in de virtuele omgeving kan er een angst ontstaan voor het echte leven. Je weet niet meer hoe je echte contacten aan moet gaan en je trekt je nog verder terug in de veilige, virtuele, wereld.

Media en marketing

Media en marketing spelen handig in op angst. Alleen wordt de angst hier verpakt in bijvoorbeeld “nieuws” of een aanbieding voor een product.

Wanneer je een beetje oplet, zie je dat kranten, radio en TV nieuwsprogramma’s, je vooral veel ellende laten zien. De economie verslechterd, de huizenmarkt zit op slot, er zijn weer zoveel werkelozen bij gekomen, angst voor virussen en energieprijzen die torenhoog zijn… Vaak wordt je ook een vertekend beeld van de werkelijke situatie voorgeschoteld en worden situaties vooral van één kant belicht. De keerzijde, mooie oplossingen of initiatieven worden je niet vertelt. Ook op deze manier wordt er een collectieve angst gecreëerd.

De marketing speelt handig in op angst. Soms schreeuwt een advertentie je toe om vooral product X te kopen, onder het mom van ‘beperkte voorraad’ of ‘eenmalig in prijs verlaagd’, maar ook dat je pas écht ‘gelukkig, mooi of goed’ kunt worden wanneer je product Y koopt. Hierdoor wordt je aangepraat dat je niet goed, mooi, bijzonder bent zónder het betreffende product. En iedereen wil toch mooi, bijzonder of goed zijn?

Het mooie is dát iedereen mooi, bijzonder en goed is, ook zónder product X of Y. Alleen moet je het zélf geloven!

Maar hóe dan?

Van nature is iedereen mooi, goed, bijzonder en uniek. Alleen door alle angst die ons vanaf de vroege jeugd is aangepraat, zijn we gaan geloven dat we niet mooi, goed, bijzonder en uniek zijn.

Wanneer je je bewust wordt van dat waar je angst voor voelt, situaties die jou angstig maken of je een gevoel van onveiligheid geven, kun je er achter komen waar je angst zit. Je kunt jezelf hardop afvragen of het reëel is dat je voor de betreffende situatie angst voelt. Wanneer de angstsituatie reëel is, dan handel je daar naar natuurlijk. Maar wanneer de angstsituatie niet reëel is kun je je afvragen wat de angst jou te vertellen heeft. Dit kun je doen door er contact mee te maken en bewust de sensaties van de angst in je lichaam gaan voelen. Hierdoor voelt de angst zich wérkelijk gezien en vaak verdwijnt daardoor al de angst. Eventueel kun je nog een positieve affirmatie bedenken voor de situatie en deze telkens hardop tegen jezelf zeggen wanneer je angst voelt in de betreffende situatie.

En wanneer de angst reëel is, kun je in een voor jou veilige omgeving, of wanneer dat prettig voelt, samen met iemand die je volledig vertrouwt, contact maken met die angst. De angst recht in de ogen kijken en deze volledig te voelen. Dat kan heel eng zijn, maar weet dat de angst meestal alleen maar ‘gezien’ wil worden. Soms kun je in dit proces zomaar een mooi inzicht krijgen over de betreffende situatie. Uiteindelijk zal de angst verdwijnen en kun je vanuit je innerlijke kracht naar de situatie kijken én handelen. Je bent dan door deze situatie sterker geworden.

Angst kan je ervan weerhouden om echt en vol in het leven te gaan staan. Wanneer jij voor jezelf kiest, je bewust wordt van wat JIJ wérkelijk wilt en wat voor JOU goed is, verbleekt de verlammende angst als sneeuw voor de zon.

Lef en Moed

Dit vraagt twee dingen van je; LEF en MOED. Het lef om andere keuzes te maken in je leven en de moed hebben om de consequenties van die nieuwe keuzes te aanvaarden en het leven te gaan leiden wat bij jou past. Een leven zoals JIJ wilt.

Wil jij ook een leven leiden zoals jij dat wilt en kun je daar wel ondersteuning bij gebruiken? Laat het mij gerust weten, dan kijken we samen wat je nodig hebt om nieuwe stappen te zetten in je leven.

Schroom niet om contact op te nemen. Je hart luchten geeft al zoveel ruimte

Fijn als je deze pagina wilt delen

Geef een reactie