Trauma Release Breathwork (TRB)®

Waarom Trauma Release Breathwork?

Met een gecontroleerde – therapeutische – ademhaling kun je,zonder dat je in je eigen ‘verhaal en emotie’ terecht komt,

contact maken met de kern van je diepe en niet helpende overtuigingen.

Blokkades en spanningen kunnen door middel van een bewust

verbonden ademhaling naar de oppervlakte komen en jou loslaten.

Het belang van een goede, gezonde en effectieve ademhaling

Ademhalen is van levensbelang

Zoals ik bij Body Remembers Trauma Therapie uitgebreid beschrijf, halen we adem vanaf het eerste moment dat we op deze wereld terecht gekomen zijn tot het moment dat we de aarde weer verlaten. In alle spannende, pijnlijke, verdrietige of boze momenten in jouw leven hou jij op enig moment een fractie van een tel, je adem in, en zet je het vast. Als het ware zet jij dát wat op dat moment spannend is, vast in jouw lichaam. Let er maar eens op!

En iedere keer dat jij in die fractie van een tel je adem inhoudt, ontstaat er stress in jouw lichaam. Dag na dag stapelt de stress zich steeds verder op en neemt het steeds meer ruimte in in jouw lichaam. En wat merk jij daar uiteindelijk van?

 • Je ervaart een steeds grotere en onbegrepen onrust in jouw lichaam

 • Je lontje wordt steeds korter

 • Je ervaart een bepaalde vermoeidheid of zwaarte in je lichaam

 • En misschien neemt je weerstand zelfs af

 • of ontwikkel jij een vervelende chronische of acute aandoening of ziekte

Wanneer jij je verzet tegen dát wat er niet mag zijn.

En wanneer jij je verzet tegen dát wat jij niet wilt voelen of dat wat zelfs niet wáár mag zijn, beslis jij op dat moment dat de emotie die je op dat moment ervaart, er niet mag zijn. Je gaat weg van die ervaring. En wellicht zijn die nare gevoelens wel een onbewuste herinnering aan jouw nog prille leven in de buik van je moeder. Hoe vaker je (onbewust) weggaat van dat nare gevoel of die pijn, hoe meer het een automatisme wordt. Een coping mechanisme om die nare gevoelens maar niet meer te ervaren.

Terwijl jij mogelijk denkt dat die pijn, stress, verdriet of boosheid daarmee ook wég is, slaan al deze gevoelens en emoties zich als stress, op in jouw lichaam. Net zolang en net zoveel tot jij besluit dat je dit niet meer wilt. En het kan zijn dat dat pas is nadat jij allerlei onverklaarbare vervelende klachten ervaart. Totdat jij misschien zelfs wel een chronische of acute ziekte of aandoening ontwikkeld hebt door alle stress die zich opgeslagen heeft in jouw lichaam.

En hopelijk ga je dan niet alléén naar een reguliere deskundige, maar pak jij jouw probleem aan bij de kern. En ga je naar het moment dat je uiteindelijke ziekte of aandoening ontstaan is. Naar de niet afgemaakte ademhaling. Naar het moment dat jouw adem stokte en jij de emoties en gevoelens die je toén niet wilde voelen, alsnog gaat ervaren.

Breathwork

Als ervaren Ademcoach kan ik jou op een veilige manier in contact brengen met de vastgezette en opgeslagen emotie, pijn of stress in jouw lichaam.

Trauma Release Breathwork is een holistische methode die doorwerkt op mentaal, emotioneel, fysiek en spiritueel niveau. Het heeft dus een diep effect op jouw gehele wezen. Ook is Breathwork een belangrijk onderdeel van Body Remembers Trauma Therapie. Maar Breathwork kan ook als een op zichzelf staande sessie ervaren worden. Tijdens een Breathwork sessie worden meerdere zeer effectieve ademhalingstechnieken ingezet.

Rebirthing

Een belangrijke ademhalingstechniek is de bewust verbonden ademhaling. Met deze ademhalings techniek maak je ook contact met je aller vroegste onverwerkte emoties, gevoelens en ervaringen zodat dit jou los kan laten en jij kunt helen.

Rebirthing is een belangrijk onderdeel in een Trauma Release Breathwork sessie. Het grootste en meest voorkomende trauma, op wereld niveau, is de periode al van vóór de conceptie, tot en met de eerste uren na je geboorte. Wat veel mensen helaas nog niet weten is, dat de levenshouding van je vader en moeder, al 4 maanden!!! vóór de conceptie, invloed heeft op hoe jij later in je leven zult staan. Was er misschien verlies, tekort, boosheid of rouw in die periode? Die emoties, pijn, stress of trauma, slaat zich op in het lichaam van jouw vader of moeder. Dus óók in de eicel van je moeder of het sperma van je vader.

Daarom is Rebirthing een standaard onderdeel van een Trauma Release Breathwork sessie. Zodat jij ook kunt helen van die aller diepste en aller vroegste stress, pijn, frustratie, verdriet.

Uit eigen ervaring weet ik inmiddels dat er meerdere Rebirthings nodig kunnen zijn, vóórdat je een fijne geboorte kunt hebben en jij je ook veilig, welkom en gewenst voelt op deze aarde. Want onderschat ook het effect van wee opwekkers, een vacuümpomp of de verlostang niet op dat kleine en nog kwetsbare leven.

Pre- nataal Trauma

Hoe liefdevol je ouders ook zijn en met hoeveel liefde je ook verwekt bent… de energie van de boosheid, pijn, verdriet, trauma van jouw ouders, wordt dán al doorgegeven aan jou.

Jorn Luca heeft hierover een mega interessant gesprek met Anna Verwaal, een Neonatologie-verpleegkundige die zich hier al tientallen jaren in verdiept en over doseert.

Kijk gerust de video hieronder eens

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. Voor meer details bekijk onze Algemene voorwaarden, disclaimer en jouw privacy.
Ik Accepteer

Maar er zijn nog meer positieve effecten van alleen een Breathwork sessie

 • Je lichaam krijgt een optimale zuurstof opname

 • Je zenuwen ontspannen

 • Je gaat vrijer ademhalen

 • Je gevoelens van angst, spanning en stress vermindert

 • Jouw overvloedige gedachtestroom neemt af

 • Je komt steeds meer in het Hier en Nu

 • Je krijgt meer vertrouwen in jezelf

 • Het geeft jou meer kracht en energie om vol in je leven te staan

 • en nog veel meer positieve effecten op jouw gezondheid, je welbevinden en jouw leven

Privé sessie of in groepsverband

In mijn praktijk kun je een Trauma Release Breathwork sessie zowel in een privé sessie, als onderdeel van een coaching of therapie traject boeken, als ook in groepsverband.

Een volledige – gecombineerde sessie duurt ongeveer 3 uur. Voor een losse Trauma Release Breathwork sessie reserveer ik 2 uur voor jou.

Ik ben bij Inner Journey opgeleid tot erkend BRTT® & TRB® facilitator

Vrouwencirkel en gemengde Ademwerkbeleving in samenwerking met Mark Ringnalda

Ik creëer een veilige setting voor een kleine groep vrouwen die los willen komen van hun blokkades en trauma’s en weer in contact met zichzelf willen zijn. Naast dat we onder andere aan de slag gaan met Body Remembers Trauma therapie, is Trauma Release Breathwork ook onderdeel van deze sessies. Je kunt zowel kiezen voor een losse sessie, maar je kunt ook direct een helend traject van 3 sessies boeken. Ongeveer maandelijks komen we een middag of avond bij elkaar. Een groepssessie duurt ongeveer 3 uur.

Ook organiseer ik samen met mijn collega Mark Ringnalda regelmatig Adem beleving sessies. We combineren het ademwerk dan met Energiewerk, wat een versterkende werking heeft op jouw sessie. De locatie kan wisselen tussen Drenthe en Friesland.

Mark heeft zijn praktijk – The Life Coach – in Workum, en is net als ik Adem coach. Daarnaast is hij ook Energetisch Hypnotherapeut en helpt hij mensen om hun werkelijke verbinding vanuit bewustzijn in liefde weer te omarmen.

23 en 24 april. In samenwerking met Mark Ringnalda, 2 daagse Breath Intensive op locatie Welgelegen te Workum – Friesland. Transformatieve Breathwork sessies, een IJsbad Experience, en meer…

Vragen die nog niet beantwoord zijn

Ja! een Trauma Release Breathwork sessie is een van de meest veilige methodieken. Op een gecontroleerde wijze wordt de, tijdens de stressvolle of traumatische ervaring, niet afgemaakte beweging en ademhaling alsnog afgemaakt.

Kijk eerst even bij de eerste vraag. De beweging die niet afgemaakt is tijdens een stressvolle ervaring is de Vecht of Vlucht (Fight/Flight). Daarmee slaat alle stress naar binnen, in je lichaam, waar het allerlei mentale, emotionele en/of fysieke klachten kan geven. Van daaruit ontstaat een trauma.

Ja! Er zijn een aantal spelregels waar jij je aan moet houden. Je kunt géén TRB sessie doen wanneer:

 • Je zwanger bent
 • Je onder medische behandeling bent. Denk hierbij onder andere aan glaucoom, hartklachten of hersenbloeding
 • Je wordt behandeld voor psychische klachten, bijvoorbeeld: schizofrenie, psychose en/of epilepsie
 • Je verslaafd bent aan psychoactieve middelen, zowel soft- als harddrugs.

Ja! Ook hier zijn er een aantal spelregels waar jij je aan moet houden:

 • Je mag géén drugs gebruiken in de 2 weken voor aanvang van de sessie
 • je mag  géén entheogene / psilocybine middelen en microdosering gebruiken1 week voor aanvang van de sessie
 • Je mag  3 dagen voor aanvang van de sessie géén alcohol gebruiken

Tijdens een TRB sessie werken we op jouw zenuwstelsel. Daar kunnen we volledig veilig mee werken zolang jij je aan de voorwaarden houdt. Wanneer je dat niét doet, dan breng jij jouw gezondheid en zelfs je leven in gevaar.

Daarom vraag ik je om dit zeer serieus te nemen en hier volledig eerlijk over te zijn naar jouzelf, en vooral naar mij toe.

Ik neem daarom ook geen enkele verantwoordelijkheid voor de eventuele negatieve gevolgen.

Tijdens de TRB sessie wordt doormiddel van diverse ademhalingstechnieken, je lichaam in trilling gebracht. Een heel belangrijk onderdeel hierbij is de muziek. De muziek die gebruikt wordt, neemt jou in de sessie op een nog dieper niveau mee en zet jouw lichaam nóg meer in beweging

Wees gerust. Ook jouw lichaam kan in trilling komen. De sessie wordt opgebouwd door een aantal zeer doeltreffende oefeningen, waardoor jouw benen vanzelf gaan trillen. Daarmee wordt jouw proces in gang gezet.

Ook dán is jouw lichaam in proces. En misschien maakt iemand anders grote en heftige bewegingen en trillingen, en blijven jouw bewegingen klein. Dat wil niet zeggen dat er bij jou minder gebeurt. Iedereen krijgt in een sessie wat hij of zij aan kan. De kleine bewegingen en trillingen van jou kunnen voor jou hele grote effecten hebben.

Hierin kun jij jezelf tegen komen in een sessie. Misschien ervaar jij zoveel onveiligheid, dat jij de controle (in een eerste sessie) niet los durft of kunt laten. Dat is géén probleem. Jij krijgt in een sessie altijd wat jij nodig hebt en wat jij aan kunt.

Ook kleine trillingen kunnen voor jou een groot effect hebben. Geef dan ook niet op en maak een afspraak voor een nieuwe sessie, want jouw lichaam gaat in de volgende sessie verder waar het in de vorige sessie gebleven is. Je zult merken dat jij de controle steeds meer los durft te laten en ook jij uiteindelijk in overgave kunt zijn in de sessie. Daarmee heb jij enorme stappen gezet in jouw proces en zal je de positieve effecten ervan zéker in je dagelijkse leven ervaren!

Daar is géén standaard antwoord op. Dat hangt af van een aantal factoren:

 • Hoe groot en zwaar is jouw rugzak met stressvolle en traumatische ervaringen?
 • Hoeveel therapeutisch werk heb je hiervoor al gedaan? (Lichaamswerk, Regressie, Opstellingen, Energetisch werk etc)
 • Wat wil jij bereiken?
 • Wil jij in een therapeutisch traject je stressvolle en traumatische ervaringen loslaten, of zie jij het vooral als gezond onderhoud voor jouw lichaam, geest en gezondheid?

Deel gerust deze pagina!

Ervaringen van Clienten