Lichamelijke klachten

Geen verklaring voor jouw klachten

Wist jij dat onverklaarbare lichamelijke klachten heel goed met Stress, Burn-Out, onverwerkte emoties of Hooggevoeligheid te maken kunnen hebben?

Er zijn onverklaarbare klachten waar reguliere artsen geen antwoord op hebben. Medisch gezien is er dan niets aan de hand. Ben je ‘gewoon’ gezond. Op zich is dat goed nieuws. Alleen wél heel lastig wanneer die klachten je in je dagelijkse leven behoorlijk in de weg zitten. Of je zelfs onzeker maken en je leven ontwrichten. Gelukkig hoef je met die onverklaarbare klachten niet door te blijven lopen.

Lichamelijke klachten door stress

Serieuze onverklaarde klachten

Uit onderzoek blijkt dat 80 tot 90 procent van de mensen wel één of meerdere (terugkerende) lichamelijke klachten heeft die niet altijd duidelijk een oorzaak hebben of te definiëren zijn. Niet iedereen wil ermee naar een dokter of pillen slikken om er maar van af te komen. En vaak is een klacht zoals hoofdpijn of buikpijn na een paar uur weer verdwenen. Maar er zijn ook onverklaarde serieuze klachten. In de praktijk blijkt dat stress en lichamelijke overbelasting de meeste voorkomende oorzaken zijn van ‘onschuldige’ lichamelijke klachten.

Stress gaat vaak gepaard met lichamelijke en geestelijke reacties

Vaak voelen mensen zich niet serieus genomen als de huisarts zegt dat stress de oorzaak is van hun lichamelijke klachten. Deze klachten worden dan als ‘vaag’ afgedaan door de arts. Maar de klachten zijn niet vaag. Voor jou zijn het duidelijke klachten waar je écht last van hebt. Het kan ook een zoektocht zijn om de oorzaak van bepaalde klachten te achterhalen. Misschien zit je al een tijdje niet lekker in je vel. Is je balans weg en herken je geen duidelijk verband tussen je klachten en de oorzaak hiervan. Stress brengt je lichaam in staat van paraatheid, zodat je op scherp staat. Er wordt veel adrenaline aangemaakt voor een vlucht of vecht reactie. Een reactie die in de oertijd nodig was om te overleven. In de huidige tijd is deze belangrijke oer reactie nauwelijks meer nodig. Maar je lichaam reageert nog steeds met adrenaline op een stress situatie. Omdat je lichaam niets kan met de adrenaline zet het zich uiteindelijk vast in je lichaam en wanneer dit langer duurt, kan het allerlei onverklaarbare klachten geven.

SOLK: Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten

Tegenwoordig worden onverklaarbare lichamelijke klachten ook wel SOLK genoemd. Vanuit de reguliere medische wereld gezien is er, wanneer je een klacht hebt, érgens in je lichaam iets stuk, defect. Alleen kan er bij vage en onverklaarbare lichamelijke klachten geen defect gevonden worden in het lichaam. Gelukkig worden steeds meer artsen zich bewust dat er bij onverklaarbare klachten toch écht iets mis is. De Canadese arts Gabor Maté schrijft bijvoorbeeld in zijn boek  When the body says No, dat je immuunsysteem onder druk komt wanneer je teveel van jezelf vraagt. Jezelf overbelast en stress ervaart. Een overbelast immuunsysteem kan allerlei, medisch gezien, onverklaarbare klachten geven.

Een dreigende burn-out of depressie?

Wanneer je continu onder stress en spanning staat op je werk, in je relatie of bijvoorbeeld door een traumatiserende ervaring, kan een burn-out ontstaan. Burn-out klachten kunnen heel divers zijn en wanneer er geen aandacht geschonken wordt aan deze klachten kan dit leiden tot een (zware) depressie. Het kan heel effectief en helend werken door naast een reguliere burn-out behandeling, ook coaching en begeleiding te zoeken in alternatieve therapieën. Het genezend effect kan hiermee worden versterkt, zodat jij je eerder weer energiek, levenslustig en in ‘balans’ gaat voelen. In mijn coachingspraktijk kan ik je bijvoorbeeld ondersteunen met energetische therapie. En ook lichaamsgerichte trauma Therapie (BRTT) is een zeer helende techniek bij onverklaarde lichamelijke klachten en stress.

Vermoeidheid, slaapproblemen en Hooggevoeligheid

Vermoeidheid is één van de meest voorkomende lichamelijke klachten wanneer je lichaam en geest niet in balans zijn. Je ervaart misschien veel druk, bent de hele dag bezig. En ook geestelijk voel je je vermoeid, waardoor je steeds minder energie hebt. Slaapproblemen hebben vaak te maken met stress. Daardoor raak je steeds vermoeider.

Ook Hooggevoeligheid HSP kan allerlei onverklaarbare klachten geven. Wanneer je continue overprikkeld raakt doordat je emoties van je omgeving en de sfeer in een ruimte opneemt, kan dit je uitputten. Ook kun je fysieke klachten van mensen in je omgeving ervaren. Hierin is het belangrijk dat je leert wanneer een gevoel, emotie of klacht écht van jou is, en wanneer je dit oppikt vanuit je omgeving.

Onverwerkte emoties

Veel onverklaarde klachten komen voort uit onverwerkte emoties. In de kindertijd al, wordt ons vaak geleerd om ‘flink’ te zijn, of wordt ons gezegd ‘je niet aan te stellen’. Op dat moment mogen de emoties niet gezien, gevoeld en volledig doorleeft worden. En het hoeft lang niet altijd om Big Issues te gaan. Een ogenschijnlijk klein en ‘nietszeggend incident’ kan emotioneel een enorme impact hebben. Ook in het volwassen leven is het in deze maatschappij vaak Not Done om emoties te laten zien. Moeten we vooral sterk en Cool zijn en ‘niet moeilijk’ doen. Wanneer de emoties niet geuit kunnen worden, worden ze in het lichaam opgeslagen. Gaat het ergens vast zitten. En uiteindelijk geeft het geestelijke of lichamelijke klachten. Er ontstaan ogenschijnlijk uit het niets bijvoorbeeld rugklachten, of maag en darm problemen. Je bent je er dan niet bewust van dat die klachten een oorzaak hebben in onverwerkte emoties.

Coaching  of therapie bij diverse lichamelijke klachten en disbalans

Coaching of therapie kan ondersteunend zijn om de oorzaken van je klachten te achterhalen. Er is namelijk veel meer mogelijk dan je tot nu toe gedacht hebt.

In mijn praktijk zie ik bijvoorbeeld een cliënt die bij mij komt vanwege heftige overgangsklachten. In een energetische sessie blijkt dat de klachten veroorzaakt worden door onverwerkte traumatische ervaringen. Na een aantal sessies waarin de traumatische ervaring verwerkt kan worden, blijken de overgangsklachten enorm te zijn afgenomen.

Heb je vragen of wil je een afspraak maken?

Wil jij je klachten ook met alternatieve methodes aanpakken? Neem gerust contact met mij op. Samen kijken we wat je op dit moment nodig hebt.

Deel gerust deze pagina!