Assertiviteit

Worden wie je eigenlijk al bent

Wil je graag assertiever worden, je zelfvertrouwen, zelfbeeld en eigenwaarde vergroten en krachtiger in het leven staan? Dan kan coaching je ondersteunen om beter voor je zelf op te komen en sterker in je schoenen te staan

Ben jij assertief genoeg?

Of ben jij een pleaser?

Wanneer je niet assertief bent, kun je daar in je sociale-, relationele- en werk- of school omgeving last van hebben. Misschien heb je een laag zelfbeeld, hou je niet van jezelf, word je liever niet gezien en kom je niet voldoende op voor je eigen wensen, behoeften en verlangens. Of je vind het belangrijk om het juist een ander naar de zin te maken en ga je conflicten en discussies uit de weg. Dit wordt ook wel pleasegedrag genoemd. Je komt dan onvoldoende op voor jouw eigen rechten en belangen.

Herken jij jezelf in deze punten?

  • Ik heb vaak het gevoel dat ik niet tot mijn recht kom

  • Ik voel mij vaak niet serieus genomen

  • Ik heb te weinig zelfvertrouwen en ga vaak over mijn grenzen heen

  • Ik heb het gevoel in een burn-out terecht te komen

  • Ik heb een laag zelfbeeld en voel mij minderwaardig

  • Ik durf geen nee te zeggen en laat snel over mij heen lopen

  • Ik voel mij soms gebruikt door anderen in mijn omgeving

  • Ik vind het moeilijk om toe te geven, maar ik zit in een narcistische relatie

Wat betekent het om niet assertief te zijn

Vooral wanneer je hooggevoelig bent vind je het vaak moeilijk om voor jezelf op te komen. Het kan zijn dat je bang bent om afgewezen te worden, niet aardig misschien, angst voor nare reacties of zelfs vergeldingsacties van anderen. Door een gebrek aan zelfvertrouwen kun je ook gepest worden, genegeerd, gekleineerd of voor gek gezet. Dit wordt ook wel sub assertief gedrag genoemd. Het is aangeleerd gedrag en bij veel mensen is dit gedrag in de jeugd ontstaan. Het kan zijn dat een of beide ouders dominant en erg streng waren. Ook een traumatische ervaring kan je erg onzeker maken. Het kan moeilijk voor je zijn om hier helder over te praten. Daardoor kun je in een isolement terecht komen of zelfs ziek worden.

Ook kun je wanneer je onvoldoende assertief bent, in een narcistische relatie terecht komen. Je bent dan volledig overgenomen door je partner en hebt geen of weinig eigen zeggenschap meer. Uit een narcistische relatie stappen vergt veel kracht en moed, maar het is zéker mogelijk! Vraag hierin hulp van mensen die je volledig kunt vertrouwen.

Ook jij kunt assertiever worden

Gelukkig kan coaching jou helpen om assertiever te worden en steviger in het leven te gaan staan. Wanneer je assertief bent heb je meer levenslust. Je kunt makkelijker praten met anderen en beter je grenzen aangeven. Ook ben je goed in verbinding met je lichaam, je gevoel en je emoties. Je zorgt goed voor jezelf en je geeft jezelf een heel groot cadeau; je houdt namelijk van jezelf. Houden van jezelf is ook de sleutel naar de ander. Wanneer je van jezelf houdt, kun je ook, zonder oordeel, van de ander houden.

Harry Jekkers heeft hier een prachtig lied over geschreven. Luister maar

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. Voor meer details bekijk onze Algemene voorwaarden, disclaimer en jouw privacy.
Ik Accepteer

 Hoe kan ik jou ondersteunen?

Ik kan verschillende methodieken inzetten om jou te ondersteunen in je proces. Samen kijken we wat je hierin nodig hebt. Ik creëer ook een omgeving waar jij je prettig en veilig kunt voelen zodat jij er helemaal mag en kunt zijn.

Heb je misschien vragen of wil je een afspraak maken?

Neem gerust contact met mij op. Een vrijblijvende telefonische kennismaking is natuurlijk ook mogelijk.

Deel gerust deze pagina!