ADHD / ADD

Het ontstaan van je ‘klachten’

Ben je als ouder op zoek naar coaching voor jouzelf bij klachten op het gebied van ADHD of ADD, dan kan ik jou in mijn coachingspraktijk verder helpen. Ik kijk naar de kern van je klachten. Voornamelijk vanuit de lichamelijke beleving. Wat voel je precies en waar voel je het in je lichaam. Ook kijken we naar het moment dat je klachten voor het eerst ontstaan zijn. Wat is er toen veranderd in je leven. Wat is er toen gebeurd… Dat is een sterke ingang naar de oorsprong van de klacht.

Ervaar jij last van ADHD?

Druk en onrust

Volwassenen en ook kinderen met ADHD zijn vaak druk en onrustig, van binnen en van buiten. Mensen met ADD zijn met name druk en onrustig van binnen. Vaak worden kinderen of volwassenen met ADHD als lastig en overheersend ervaren. In onze samenleving is het vaak lastig om met erg drukke mensen en hyperactieve kinderen om te gaan. Vaak hebben mensen met ADD/ADHD moeite met de ongeschreven regeltjes. De samenleving staat dan vaak snel klaar met een onverdiend stempel.

Kenmerken van ADHD zijn onder andere

 • Het gevoel dat je niet stil kunt zitten en steeds iets ‘moet’ doen

 • De behoefte om alsmaar te bewegen en van je stoel op te staan

 • Veel wiebelen met je handen en voeten

 • Impulsief gedrag waar anderen zich vaak aan storen, maar wat jij of je kind zelf niet doorhebt

 • Je praat veel, kletst iedereen de oren van het hoofd en vergeet de ander aan het woord te laten. Vooral kinderen kunnen hierin overheersend zijn

 • Moeite om écht te ontspannen, zowel lichamelijk als geestelijk, waardoor de interne motor maar blijft draaien

 • Op school of je werk voel jij je vaak onbegrepen

Kinderen die zich slecht kunnen concentreren, kunnen moeite hebben om mee te komen op school. Leerkrachten en klasgenoten vinden deze kinderen vaak maar druk, overheersend, brutaal en onbeleefd. Volwassen met ADHD kunnen soms hun werk niet goed doen, door een slecht concentratievermogen of snel afgeleid zijn, met de nodige problemen van dien.

Hoe herken je ADD?

Volwassenen en kinderen met ADD zijn meer gevoelig voor prikkels, vergeetachtigheid en kunnen chaotisch overkomen. Zij zullen zich herkennen in onderstaande kenmerken:

 • Veel dagdromen, moeite om op te letten in de klas of telkens dingen kwijt raken

 • Je bent liever aan het flierefluiten dan dat je je focust op je taken of werkzaamheden waarbij jij je moet concentreren

 • Je vindt het soms lastig om je zelf aan te sporen om te gaan werken

 • Je vergeet regelmatig wat je juf of collega net heeft verteld

 • Je vindt het lastig om dingen te plannen en komt regelmatig te laat omdat je weinig besef van tijd hebt

 • Je voelt je vaak ondergewaardeerd, omdat je prestaties niet gelijk liggen aan je intellectuele vermogens

 • Je hebt sneller last van vermoeidheid en bent gevoeliger voor depressies en onzekerheid

Herkenning

Herken jij je zelf of je kind in meer van bovengenoemde punten, dan kan het zijn dat je ADHD of ADD hebt. ADD heeft veel overeenkomsten met ADHD, alleen ontbreekt hierbij de hyperactiviteit. Misschien dat je jezelf of je kind niet in alle dingen herkent en dat bepaalde punten elkaar overlappen, maar dat is niet ongebruikelijk.

Wat zijn de kwaliteiten van mensen met ADHD of ADD?

Naast het feit dat volwassenen en kinderen met ADHD of ADD een aantal voornamelijk voor de buitenwereld storende kenmerken hebben, hebben mensen met ADD/ADHD ook mooie kwaliteiten. Ze zijn vaak uitermate creatief, intuïtief, vindingrijk, kunnen ‘bergen’ verzetten met hun doorzettingsvermogen en kunnen erg genieten van muziek, kunst of natuur. Daarbij hebben ze een fantastisch probleemoplossend vermogen met hun creatieve geest. Juist wanneer je ze aanspreekt op hun potentie en interesse, komen ze tot leven en gaan ze stralen. Mensen met ADHD of ADD zijn vaak heel sensitief en gevoelig voor overprikkeling. Daarom geef ik in mijn coaching of therapie altijd aandacht aan de sensitieve kwaliteiten. Door bewust te worden van de overprikkeling en er mee te leren omgaan, kan al veel rust geven.

En wat als er misschien een ‘andere’ oorzaak is van je ADD/ ADHD….

Mijn kijk op onder andere ADD/ ADHD is de laatste jaren sterk veranderd door de nieuwe inzichten die ik hierin kreeg.

Zoals ik nu kijk naar ADHD/ADD, maar ook naar Autisme, ligt er een zeer groot trauma aan ten grondslag. Een trauma dat mogelijk zelfs al vóór de conceptie ontstaan is.

Wanneer je bijvoorbeeld niet uit liefde verwekt bent. In de buik van je moeder heftige dingen meegemaakt hebt zoals het overlijden van een broertje of zusje, of  het was niet veilig in de buik van je moeder omdat je ouders veel ruzie hadden. Misschien rookte je moeder of dronk ze (veel) alcohol. Dit zijn een aantal voorbeelden waardoor je in je nog prille bestaan zéér veel stress, en dus trauma ervaart. Deze ervaringen kunnen maken dat het voor jou als pril wezentje niet veilig is om op een gezonde manier contact te maken met de ‘buitenwereld’.

Maar ook voeding heeft een grote invloed op bv ADHD. Het is tegenwoordig zeer normaal om kinderen snoep en andere zoetigheid te geven. Zoals ik op een andere pagina schrijf, bevat alle fabrieksmatige voeding (dus ook snoep en frisdrank) véél (kunstmatige) suikers en andere chemische toevoegingen (additieven/ E-nummers). Dit heeft een zeer groot effect op onder andere kinderen. Waardoor ze ten onrechte een stempel “ADHD” krijgen.

Wat kan ik voor jou betekenen?

Omdat ik verder kijk dan het etiket dat je opgeplakt gekregen hebt, gebruik ik ook specifieke methodieken om de oorzaak van de klachten te helen. Lichaams gerichte Traumatherapie (BRTT)  is bijvoorbeeld een zeer effectieve en veilige methode om de onderliggende trauma’s te helen. Maar daarnaast is coaching ook zeer effectief om op een praktische wijze om te gaan met de klachten die je ervan ervaart. En omdat iemand hetzelfde is, kan het zijn dat ik specifiek voor jou ook nog kies voor andere zeer effectieve technieken.

Wil je meer informatie over coaching bij ADHD, ADD of een telefonisch kennismakingsgesprek?

Deel gerust deze pagina!