Gezond leven – Gezonde voeding

Wat is écht gezonde voeding?

Al lange tijd ligt mijn interesse bij gezonde en zo puur mogelijke voeding. Wat versta ik hieronder; zo vers mogelijk van het land, onbewerkt, liefst biologisch en onbespoten.

Veel voedingsproducten zijn fabrieksmatig bewerkt

Gewassen en voorgesneden

Voeding die de gemiddelde westerling dagelijks tot zich neemt, is fabrieksmatig bewerkt. Groenten zijn gewassen en voorgesneden, verwerkt in kant en klare ‘verse’ maaltijden of verwerkt in blik, pakjes, zakjes, potjes of diepgevroren. Granen en grassen zijn ontdaan van de (voedzame) schil en vezels tot blank meel of witte rijst. Of de voedingsmiddelen zijn zeer sterk bewerkt tot snoep, chips, fastfood, junkfood, kant en klare sauzen, en dergelijke. Van het oorspronkelijke voedingsproduct is niet of nauwelijks iets terug te vinden. Laat staan, van de oorspronkelijke voedingswaarde.

Fabrieksmatige bewerkingen

Door al deze bewerkingen worden veel belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen, vezels, sporen elementen, verwijderd of te niet gedaan. Zo blijft er een ‘leeg’ product over. Een product dat je lichaam wel vúlt, maar niet meer voedt.

Wat versta ik onder verse en onbewerkte voedingsmiddelen; groente, fruit, vis, vlees, zuivel, eieren, waar je de oorsprong van het voedingsmiddel nog in herkent. De krop sla, bloemkool, paprika, ui, appel, peer, ei, melk .. en ook bijvoorbeeld roomboter. Liefst grasboter, van koeien die een groot deel van het jaar vers gras, met bloemen en kruiden hebben gegeten. De roomboter is zónder chemische bewerking en toevoeging. Boter waar de natuurlijke voedingswaarden zijn behouden.

Kunstmatige toevoegingen

Een ander effect van bewerkte voeding, is de toevoeging van additieven. Kunstmatige zoetstoffen, kleurstoffen, ‘vitaminen’, conserveringsmiddelen, en zo meer. Gebleken is, dat een groot deel van de zogenaamde E- nummers, niet zo veilig is, als de voedingsindustrie ons wil doen laten geloven.

E-nummers triggerden mij al een tijd, maar ik had me er nog niet echt in verdiept.

E-nummers zitten niet alleen in gemaksvoeding, zoals ook in zakjes, pakjes en potjes. Het zit o.a. ook in je koffiemelk, vleeswaren, gekruide vleesproducten, zuivelproducten, margarine, slagroom, geraspte kaas, en ga zo nog maar een tijdje door. Producten dus, die niet altijd persé ongezond zijn.

Op enig moment kwam het boekje ‘wat zit er in uw eten’ in mijn aandacht. Een klein en handzaam boekje wat zó in je tas of zak past, wanneer je boodschappen doet. Het boekje ging met mij op pad door de supermarkt.

Hier enkele van mijn bevindingen..

 • E 407. Carrageen. Een verdikkingsmiddel dat gebruikt wordt in veel zuivelproducten.

  Gezondheidsefecten:

  Studies hebben aangetoond dat dit additief, bij proefdieren, zweren in de dikkedarm veroorzaakt. Bloed in de urine en groeistoornissen. Het zou ook allergieën veroorzaken, het immuunsysteem verzwakken en in een te grote doses, de opname van essentiële mineralen doen verminderen. Het mag in Europa niet meer in babyvoeding worden toegevoegd en is verboden in Engeland. –> het is in veel Nederlandse producten aanwezig.

 • Dan nog een..

  E 251. Natrium nitraat. Wordt oa toegevoegd aan geraspte kaas.

  Chemisch conserveringsmiddel, voor het maken van salpeterzuur, kunstmest en vleesextracten.

  Gezondheidseffecten:

  Hyperactiviteit, astma, slapeloosheid, misselijkheid, duizeligheid, lage bloeddruk. Het verstoort het zuurstoftransport in het bloed en heeft een wisselwerking met overige additieven, waardoor het erg giftig en kankerverwekkend kan worden. Niet toegestaan in zuigelingenvoeding en voor jonge kinderen.

  Besluit EFSA in 2017; ‘niets mee aan de hand’.

Laat deze info eens goed op je inwerken…

De voedingsindustrie stopt doelbewust, middelen in onze voeding, die schadelijk zijn voor onze gezondheid. Oké, nu kun je zeggen, ‘het is maar een klein beetje’.

Maar realiseer je, dat deze toevoegingen niet in één product zitten, maar dat je misschien wel 5 producten per dag eet waar dit inzit. En dat, mogelijk, meerdere dagen in de week. Jaar in en jaar uit. Inmiddels is ‘dat kleine beetje’, een enorme hoeveelheid geworden, wat je structureel in je lichaam stopt.

Wrijf je ogen eens goed uit en laat tot je doordringen, dat de voedingsindustrie, “ons’, doelbewust ziek maakt. Ons doelbewust, blootstelt, aan schadelijke en giftige stoffen, die ons natuurlijke immuunsysteem (dat ons beschermt tegen ziekte), ondermijnt en aantast. Ons dus doelbewust ziek maakt.

Dat instanties ons sussen met, ‘het zijn maar kleine hoeveelheden, binnen de veilige marge’. Ja, mogelijk veilig wanneer je eenmalig een kleine dosis binnenkrijgt. Maar schadelijk bij dagelijks gebruik omdat al die schadelijke stoffen zich opstapelen en vaak in organen gaan zitten.

En, stel jezelf eens de vraag. Wat doen chemische en schadelijke stoffen in onze dagelijkse voeding….

Laat dit eens tot je doordringen.

De mens is niet gebouwd om chemische stoffen veilig te verteren

De mens is niet gebouwd om veilig chemische voeding te verteren. Ons lichaam leeft op natuurlijke en eerlijke voeding. Eerlijke groenten en fruit, gekweekt op eerlijke grond (Ik laat hier bewust het verhaal over chemische en giftige bestrijdingsmiddelen en kunstmesten, die ook niet in onze voeding thuishoren, buiten beschouwing).

En het feit dat, E nummers in andere landen verboden zijn als toevoeging aan voeding, en dit ‘vrolijk’ in NL in waarschijnlijk zo goed als alle, op welke manier dan ook, bewerkte voeding (enkele biologische varianten die ik zag, waren zonder toegevoegde E nummers of met veilige, natuurlijke toevoegingen) aanwezig is, geeft mij te denken.

Gezondheid gaat verder dan, waar jij je mentaal, emotioneel en spiritueel mee voedt. Gezondheid is óók waar jij je lichaam mee voedt. Voed je geest met zo zuiver mogelijke voeding. En voed ook je lichaam met zo zuiver mogelijke voeding.

Noot: doe vooral ook je eigen onderzoek en trek je eigen conclusies.

Deel gerust deze pagina!