Chakra’s

Chakra systeem

Ieder mens heeft een groot aantal chakra’s in zijn lichaam. Zeven chakra’s hebben een belangrijke rol in wie en hoe wij zijn. Dit zijn de 7 hoofdchakra’s. Chakra’s zijn energiecentra. Het woord chakra komt uit het hindoeïsme en betekent “wiel”. Je kunt een chakra zien als een schijf die altijd in beweging is, als een draaikolk

Iedere chakra staat in verbinding

met jouw Aura

Je aura is het fijnstoffelijke energieveld dat om je lichaam heen zit en heeft verschillende lagen. Ook je aura speelt een belangrijke rol in wie en hoe je bent. Op deze pagina ga ik niet verder in op de aura.
Hoewel de chakra’s zich in je lichaam bevinden, zijn ze niet fysiek zichtbaar en tastbaar zoals bijvoorbeeld je organen. De chakra’s bevinden zich in lichaamsdelen met belangrijke zenuwknooppunten en klieren. Hoewel de chakra’s op zichzelf staande energiecentra zijn, hebben ze, om goed te kunnen functioneren, de andere chakra’s nodig. De onderste drie chakra’s hebben bijvoorbeeld een belangrijke rol bij de afzonderlijke bovenste drie chakra’s. Net als je Hartchakra, dat het middelpunt is van de zeven chakra’s. Dit chakra is erg belangrijk bij het goed functioneren van de overige zes chakra’s. Het hartchakra is een liefdevolle verbinding tussen de overige chakra’s. Wanneer een van de chakra’s niet goed in balans is, kunnen de andere chakra’s ook niet goed in balans zijn. Voor deze pagina gaat het te ver om hier dieper op in te gaan.

De chakra’s hebben een belangrijke rol in de ontwikkeling van je (zelf)bewustzijn vanaf het moment van de conceptie tot aan de dag van vandaag. Ze hebben een krachtige uitwerking op jouw lichaam en psyche en zijn positief en negatief beïnvloedbaar door jouw manier van leven. Alcohol, drugs, slechte voeding e.d. hebben een negatief en verstorend effect op het natuurlijk functioneren van je chakra’s. Daar tegenover zijn bijvoorbeeld gezonde en natuurlijke voeding, beweging, yoga, ademhalingsoefeningen en meditatie ondersteunend aan het optimaal functioneren van je chakra’s.

Onderste Chakra – Root Chakra

Het onderste chakra, ook wel Root, basis of stuit chakra genoemd, bevindt zich in je onderlichaam, op de hoogte van je stuit. Thema van dit chakra is “Ik ben”.

Dit chakra is rood van kleur en heeft een belangrijke functie tijdens de zwangerschap en in het eerste levensjaar.

Je basis chakra vormt de verbinding met je aardse werkelijkheid, je stabiliteit en zekerheid in het leven. Het heeft een belangrijke functie in je bestaansrecht, hoe jij in je lichaam zit, je vertrouwen in het leven, de wereld, relaties. Dit bepaalt ook jouw grenzen en je aanwezigheid in het hier en nu.

Een goed ontwikkeld basis chakra

Wanneer je basis chakra goed ontwikkeld is, ben je volledig helder en aanwezig in je lichaam en ben je vitaal. Je voelt je veilig. Verantwoordelijkheid nemen voor je leven gaat moeiteloos. Je staat stabiel en evenwichtig in het leven. Daardoor ben je in staat om je idealen in je leven te manifesteren.

Wanneer je basis chakra uit balans is

Wanneer je stuit chakra uit balans is, mis je een goed contact met je lichaam. Je hebt moeite om goed voor jezelf te zorgen. Het kan zijn dat je zweverig over komt op anderen. Het leven ervaar je als onveilig en je kunt je angstig voelen. Daarbij heb je weinig focus op je wensen, doelen en idealen. Ook kun je erg materialistisch ingesteld zijn. Je wil veel controle uitoefenen op je omgeving. Het kan zijn dat je moeite hebt om vooruit te komen in je leven of kun je lui zijn. Misschien heb je moeite om maat te houden met wat je eet en stevig zijn rondom je middel.

Klachten

Specifieke klachten die je kunt ervaren wanneer dit chakra uit balans is, zijn onder andere; geen gevoel in je onderbenen hebben en je lichaam niet kunnen voelen. Je kunt last hebben van obstipatie/ constipatie of aambeien.

Tweede Chakra – Sacraal

Het tweede chakra, wordt ook wel Sacrale chakra genoemd. Dit chakra bevindt zich in je onderbuik, bij je voortplantingsorganen. Thema van dit chakra is “Ik voel”. Het ervaren van dualiteit.

Dit chakra is oranje van kleur en heeft ontwikkelt zich vanaf zes maanden tot twee jaar.

Het tweede chakra gaat over zelfvoldoening en staat in verbinding met je gevoel en emoties. Seksualiteit, humor, beweging en je verlangens en behoeften zijn belangrijke elementen bij dit chakra.

Een goed ontwikkeld tweede chakra

Wanneer je tweede chakra goed ontwikkeld is, zijn je verlangens en behoeften goed in evenwicht. Je bent emotioneel intelligent en je hebt het vermogen om te veranderen. Daardoor sta je evenwichtig in het leven en heb je van nature gezonde grenzen. Je kunt makkelijk plezier ervaren en maken.

Wanneer je tweede chakra uit balans is

Wanneer je stuit chakra uit balans is, heb je moeite om te veranderen in je leven. Je kunt je seksueel angstig voelen of ben je juist seksueel verslaafd. Soms heb je gebrek aan verlangen en hartstocht. Je hebt moeite met sociale vaardigheden en je hanteert starre of zwakke grenzen. Aan de andere kant kun je regelmatig over de grenzen van andere mensen gaan. Ook kunnen je emoties buitensporig zijn of ervaar je je emotioneel afhankelijk, geef en verwacht je veel in relaties.

Klachten

Wanneer je tweede chakra niet in balans is, drink je niet voldoende vocht (water). Fysiek kun je last hebben van verkramping of spierspanning en laat je weinig energie door. Je kunt behoorlijke overgangsklachten ervaren of problemen met de menstruatie hebben. Ook horen depressie en zware emoties hierbij. Problemen met vruchtbaarheid en zwangerschap zijn ook kenmerken wanneer je tweede chakra niet in balans is.

Derde Chakra – Zonnevlecht

Het derde chakra wordt ook wel aangeduid als zonnevlecht. Dit chakra bevindt zich net boven je navel, op de hoogte van je maag. Het thema van dit chakra is “Ik wil”. Zelfrealisatie.

De kleur van dit chakra is geel en ontwikkelt zich tussen 1,5 en 4 jaar.

Dit chakra gaat over je identiteit, je eigen plek in nemen, kracht en autonomie. Vergeving, bewuste liefde en dienstbaarheid zijn kenmerkend bij dit chakra.

Een goed ontwikkeld derde chakra

Een goed ontwikkeld derde chakra herken je aan een gezonde eigenwaarde. Je hebt een krachtig en goed ontwikkelde wil en doorzettingsvermogen. En je weet wat je wil en net zo belangrijk, je weet ook hóe je dit voor elkaar kunt krijgen. Het helpt je juiste afwegingen te maken.

Wanneer je derde chakra uit balans is

Wanneer je zonnevlecht uit balans is, ken je weinig wilskracht, heb je weinig energie en laat je makkelijk over je heen lopen. Je hebt moeite om je grenzen aan te geven. Of ben je juist autoritair/ dominant en maak je misbruik van je macht. Wil je altijd gelijk hebben. Emotioneel kom je kil over. Je vindt het lastig om dingen af te maken en focus te houden op je doelen en verlangens. Daardoor kom je passief over op andere mensen. Aan de andere kant kun je erg prestatiegericht en materialistisch zijn. Ook is het contact met je basis chakra, het aarden, verstoord. Je bent voornamelijk gericht op de bovenste chakra’s, of juist heel erg gericht op de onderste chakra’s.

Klachten

Kenmerkende klachten wanneer je zonnevlecht niet in balans is, zijn; maagklachten/ maagzuur en last van oprispingen. Je kunt last van je lever hebben of veel woede voelen.

Vierde Chakra – Hart Chakra

Het vierde chakra is het hartchakra. Dit chakra vind je in je borst, op de hoogte van je fysieke hart. Het thema van dit chakra is “Houden van jezelf en van de ander”.

De kleur van dit chakra is groen en ontwikkelt zich tussen het 4e en ongeveer 7e jaar.

Dit chakra gaat over het accepteren van jezelf en de ander. Belangrijke kwaliteiten van je hartchakra zijn; onvoorwaardelijke liefde, compassie, respect voor de ander en een goede balans tussen geven en nemen.

Een goed ontwikkeld hart chakra

Met een goed ontwikkeld hart chakra voel je de behoefte om liefde te delen, te geven én te ontvangen. Je bent in staat om je kwetsbaar op te stellen en je pijn te delen. Deze functie is erg helend voor je hart en ziel. Je kunt compassievol zijn naar jezelf én de buitenwereld.

Wanneer je hart chakra uit balans is

Wanneer je hartchakra niet in balans is kun je je erg eenzaam en afgesloten voelen van je omgeving, maar bovenal afgesloten van jezelf. Je kunt hard en afstandelijk overkomen, zonder emotie. En je hebt moeite om liefde te kunnen voelen. Maar je kunt ook erg onevenwichtig zijn, teleurgesteld in je omgeving of zelfs de wereld. Een te grote betrokkenheid hebben bij je naasten en andere mensen hoort hier ook bij. Daardoor kun je verstikkend overkomen op je omgeving.

Klachten

Fysieke kenmerkende klachten wanneer je hartchakra niet in balans is, kunnen zijn; Astma, allerlei huidklachten, zoals psoriasis en eczeem. Ook hartfalen en benauwdheid behoren tot de klachten, maar ook bindingsangst of juist teveel geven aan de ander behoren tot de klachten.

Vijfde Chakra – Keel Chakra

Het vijfde chakra is het keel chakra.  Dit chakra zit op de hoogte van je keel. Het thema van dit chakra is “Je stem laten horen”.

De kleur van dit chakra is blauw en ontwikkelt zich tussen het 7e en 12e levensjaar.

Dit chakra gaat over communicatie en is gericht op je zelfexpressie. Kwaliteiten die bij het keelchakra horen zijn; Communicatie. Jezelf kunnen uiten in woord of creativiteit. Hierbij hoort ook, verlegenheid, je grenzen aan kunnen geven, luisteren en spreken. Maar ook je eigen stem kunnen horen en authentiek zijn. En doen wat je zegt, en zeggen wat je doet (Congruentie).

Een goed ontwikkeld keel chakra

Wanneer je keelchakra in balans is spreek je vanuit je hart. Belangrijk is dat je hartchakra óók in balans is.

Wanneer je keel chakra uit balans is

Wanneer je keelchakra niet in balans is spreek je niet uit wat je wilt zeggen, of overschreeuw je en uit je je extreem assertief. Gevoelens, wensen, verlangens en innerlijke behoeften kunnen niet uitgesproken worden. Of je spreekt juist extreem veel en snel en domineer je  een gesprek. Meestal is dit een verdedigingsmiddel. Een uiting om je gevoel te vermijden en controle te behouden. Het is ook vaak een manier om spanningen te ontladen. Wat er gesproken wordt, is in dit geval vaak oppervlakkig en met weinig diepgang. Ook is een combinatie mogelijk. In een veilige omgeving, of wanneer je bijvoorbeeld spreekt over jouw vakgebied, kun je je prima uiten, maar tijdens borrels of feestjes, waar je je niet op je gemakt voelt, vind je het lastig om een gesprek te voeren. Het keelchakra kan ook als gevolg van een trauma uit balans raken.

Klachten

Fysieke kenmerkende klachten wanneer je keel chakra niet in balans is vind je in het KNO (keel/ neus/oren) gebied. Maar ook evenwicht- en reukproblemen horen hierbij. Een te hoge stem, heesheid of schorheid komen ook voor. Evenals stotteren, tinnitus, schildklierklachten en spreekangst.

Zesde Chakra – Derde Oog

Het zesde chakra is het voorhoofd chakra. Dit chakra zit tussen je ogen, ongeveer op de hoogte van je wenkbrauwen. Het thema van dit chakra is “ Intuïtie” en is gericht op zelfreflectie.

De kleur van dit chakra is indigo en ontwikkelt zich vanaf het 12e levensjaar en kan een leven lang in ontwikkeling zijn. Het voorhoofd chakra komt lang niet bij iedereen tot goede ontwikkeling. Dit chakra wordt vaak geassocieerd met zweverigheid en spiritualiteit. In de huidige westerse maatschappij worden de kwaliteiten die bij dit chakra horen helaas nog steeds te weinig gewaardeerd.

Dit chakra gaat over “Jezelf laten zien”. Kwaliteiten van het voorhoofdchakra zijn; Waarnemen, intuïtie, geheugen, synchroniciteit (betekenisvol of zinvol toeval), visualisatie, dromen, verbeelden, reflectie, inzicht en bewustwording.

Dit chakra wordt ook wel het derde oog genoemd, omdat we hiermee in staat zijn diepere inzichten te krijgen die voorbij de fysieke werkelijkheid gaan.

Een goed ontwikkeld derde oog

Wanneer je voorhoofdchakra in balans is kun je eerlijk en oprecht naar jezelf kijken en heb je inzicht in wie je bent. Het zesde chakra wordt ook wel geassocieerd met het hoger bewustzijn en universele of goddelijke liefde.

Wanneer je derde oog uit balans is

Wanneer je derde oog niet in balans is heb je last van (zelf) beperkende gedachten. Je kunt niet zien wie je werkelijk bent en durf of kun je niet naar jezelf kijken. Misschien ben je ook erg oordelend over anderen. Het komt voor dat je vast loopt in je leven en niet ziet hoe je verder moet. Ook kun je star en inflexibel in het leven staan.

Klachten

Je kunt last hebben van nachtmerries of een vol hoofd/ teveel denken. Burn-Out, hallucinaties, psychoses en kortzichtigheid zijn ook voorkomende klachten. Fysieke klachten wanneer je voorhoofdchakra niet in balans is, kunnen zijn; Oogklachten, Duizeligheid en hoofpijn. Klachten aan je pijnappelklier (staat in verbinding met je derde oog) horen ook bij dit chakra.

Zevende Chakra – Kruin Chakra

Het zevende chakra is het kruin chakra. Dit chakra vind je boven op je hoofd. Het thema van dit chakra is “Weten” en is gericht op zelfkennis.

De kleur van dit chakra is paars en ontwikkelt zich vanaf de vroege volwassenheid en kan een leven lang in ontwikkeling zijn. Ook het kruinchakra komt lang niet bij iedereen tot goede ontwikkeling. Het wordt ook vaak geassocieerd met zweverigheid en spiritualiteit. In de huidige westerse maatschappij worden de kwaliteiten die bij dit chakra horen helaas nog te weinig gewaardeerd.

Dit chakra gaat over “Je innerlijk weten”. Kwaliteiten van het kruinchakra zijn; Je innerlijke wijsheid, spiritualiteit, overgave, vertrouwen en contact met het onzichtbare en het overstijgen van je persoonlijke ego.

Een goed ontwikkeld kruin chakra

Wanneer je kruinchakra in balans is; sta je in verbinding met het goddelijke, of kosmische bewustzijn. Je kent je ware aard en je bent verbonden met de diepere zin van je bestaan. Je kruinchakra kan pas goed ontwikkeld zijn, wanneer de lagere chakra’s in balans zijn.

Wanneer je kruin chakra uit balans is

Wanneer je kruin chakra niet in balans is kunnen onderbewuste denk en gedragspatronen zich blijven herhalen. Misschien wil je altijd gelijk hebben, of heb je beperkende overtuigingen. Je kunt ook de overtuiging hebben dat er niets bestaat buiten dat wat zichtbaar en tastbaar is. Neurotisch- en dwangmatig gedrag komt ook voor. Je kruinchakra is ook uit balans wanneer je teveel in je hoofd zit en alles met je verstand wilt beredeneren. Wanneer je een te sterk ontwikkeld kruinchakra hebt, kun je ‘vergeten’ om ook aandacht aan het aardse (onderste chakra’s) te geven. Het kan dan zelfs een vlucht zijn uit de dagelijkse werkelijkheid. In ernstige gevallen kan het leiden tot psychische stoornissen, zoals een psychose. Je energiesysteem wordt dan overbelast omdat er teveel energie via het kruinchakra binnenkomt.

Klachten

Klachten die bij een kruinchakra horen die uit balans is, zijn; Hoofdpijn, overprikkeldheid, missen van diepgang, weinig vertrouwen in de toekomst hebben. Je kunt veel behoefte hebben om controle te houden. Soms word je als wiebelig ervaren. Je kunt ook het gevoel hebben dat je los van de grond bent. Veel mensen zijn hoog of hyper sensitief. Antisociale persoonlijkheid stoornissen (Asperger) komen ook voor wanneer het kruin chakra uit balans is.

Heb je misschien behoefte om hier eens over te praten?

Of vermoed je dat jouw chakra’s misschien wat uit balans zijn?

Neem dan gerust contact met me op

Deel gerust deze pagina!