Belang van een goede gronding

Hoe geaard ben jij?

Aarding is het werkelijke contact met moeder aarde. Het is het vermogen om stevig met beide benen en voeten op de aarde te staan. Een goed geaard mens kun je vergelijken met een grote boom, met stevige, brede en diepe wortels in de grond. Energetisch gezien staat aarding in verbinding met je basis chakra en ook met je auralichaam.

Een goede aarding is nodig om jezelf stevig neer te kunnen zetten in het leven. Je gronding is het fundament van je bestaan.

Wanneer ben je goed gegrond?

Leef in het hier en nu

Wanneer je goed geaard, of gegrond bent, sta je stevig in het leven en heb je werkelijk een goede basis in je bestaan. Je hebt vertrouwen in jezelf én in het leven. Ook mag je er van jezelf wérkelijk ZIJN en heb je het vermogen om in het hier en in het nu te leven.

Met de uitdagingen die het leven je biedt, ga je soepel om. Je wordt niet bij de minste of geringste uitdaging ‘van je sokken’, of ‘uit je schoenen’ geblazen. Je bent stabiel, flexibel en veerkrachtig en je beweegt mee met de uitdagingen van het leven. Vergelijk het eens met een boom waarvan de takken meebewegen in de wind of de storm.

Op financieel gebied heb je je leven goed voor elkaar. Je hebt vertrouwen in het leven en in jezelf. Ook heb je het vermogen om te kunnen genieten van aardse dingen, zoals; natuur, fysiek bezig, knuffelen en aanraking.

Andere kenmerken van een goede en gezonde aarding

 • Je kunt goed je grenzen aangeven én bewaken

 • Er is een goede oriëntatie in tijd en ruimte en je bent verbonden met je omgeving

 • Je hebt een goed bewustzijn in en van je lichaam

 • Je bent in staat om op eigen benen te staan en je goed in het leven neer te zetten

 • Er is plezier in je leven. En je hebt een wakkere en levendige uitstraling

Wanneer je niet goed geaard bent

Wanneer je een goede gronding mist, ben je op geestelijk/ mentaal en emotioneel gebied, vooral veel in je hoofd bezig. Er zijn veel gedachten, malen, piekeren en je kunt je slecht concentreren. Je mist focus en komt zweverig over op andere mensen. Er is een grote behoefte om jezelf en je omgeving te controleren. Ook kun je je  angstig en onveilig – in je omgeving – maar óók in je bestaan, voelen.

Op fysiek gebied heb je de neiging om teveel te eten en ben je vooral stevig rond je middel. Mensen met een slechte aarding zijn vaak ook lui en kunnen moeite hebben om in het leven vooruit te komen. Een goede en stevige basis om vol in het leven te staan én te genieten van het leven ontbreekt.

Andere kenmerken van een gebrek aan goede aarding

 • Een slecht contact met het voelen van en in je lichaam

 • Materiële zaken in het leven zijn erg belangrijk voor je

 • Onverwerkte – traumatische – ervaringen

 • Een slechte start tijdens de zwangerschap, je geboorte, of in je eerste levensjaar

 • Je hebt weinig gevoel, contact met je onderbenen

 • Op financieel gebied heb je de zaken niet goed op orde

 • Je lontje is erg kort. Je verliest snel je zelfbeheersing

 • Ook kun je problemen hebben met voeding en je spijsvertering

 • Vaak leef je in een fantasiewereld en ben je veel aan het dagdromen

 • Het kan lastig voor je zijn om iets te hebben en dat ook te houden

Wat kun je zelf doen?

Wanneer jij jezelf vooral herkent in de kenmerken van een slechte aarding, kun je er gelukkig zelf veel aan doen om je aarding te verstevigen. Omdat een goede aarding vooral met het aardse en fysieke te maken heeft, zit de oplossing van een goede aarding voor een groot deel ook in aardse dingen. Kijk bijvoorbeeld eens naar je voedingspatroon.

Vind je het vooral makkelijk om kant en klare zakjes, snacks en maaltijden te eten? Deze voeding is weinig voedend voor je. Het is veelal zóveel bewerkt, dat het nauwelijks nog ‘natuurlijke’ voeding is.

Maak eens wat vaker gebruik van échte voeding; verse groente, fruit, melkproducten, peulvruchten en maak je sausjes eens zelf van natuurlijke ingrediënten. Kijk ook eens op de ingrediëntenlijst van ‘gemaks’ voeding. Een lange lijst aan ingrediënten van bijvoorbeeld een cake, bestaat vaak uit veel, niet natuurlijke ingrediënten en E-nummers. Maak zelf eens een cake met boter, meel, eieren, melk en een gezond zoetmiddel.

En wat kun je zelf nog meer doen om je gronding te verstevigen

 • Ga wat vaker in de tuin werken. Met je handen in de aarde

 • Trek je schoenen aan en maak een wandeling in de natuur

 • Aanraking en knuffelen zijn van groot belang bij een goede aarding. Het bevestigt jou dat je oké bent en er mag ZIJN

 • Zet je favoriete muziek op en ga heerlijk dansen. Laat je eens hélemaal gaan

 • Yoga is een mooie bewegingsvorm om heel dicht bij jezelf te komen en te zijn en is erg aardend

Rood van de aarde

Rood is de kleur voor aarding. Draag eens wat vaker rode kleding en aard je huis met rode accessoires. Een rood kussentje op je stoel doet al wonderen.

Mooie stevige muziek van Byron Metcalff met Drum en Didgeridoo. Verbind je met het ritme en de vibratie van de muziek. Ervaar de hartklop van moeder aarde en voel wat het met je doet.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. Voor meer details bekijk onze Algemene voorwaarden, disclaimer en jouw privacy.
Ik Accepteer

Wil je meer weten?

Heb je ondersteuning nodig om steviger in het leven te staan? Laat het graag weten, dan kijken we samen wat je hierin nog nodig hebt.

Vul je contactgegevens op het contactformulier in, dan neem ik contact met je op.

Deel gerust deze pagina!