Systemisch werk/ Familieopstellingen

Gebeurtenissen in de geschiedenis van je familie kunnen grote gevolgen hebben voor de hele familie

Zowel op dát moment, als voor familieleden van latere generaties.

Je kunt in je leven tegen problemen aanlopen

of telkens in situaties terecht komen die je maar

niet kunt begrijpen en ook niet oplossen. Het kan dan

zijn dat je bijvoorbeeld een trauma of verdriet, pijn of

woede overgenomen hebt van een familielid uit de generaties vóór jou.

Hoe werkt een opstelling?

Een (familie) opstelling is een krachtig instrument

om hier helderheid in te krijgen. Wanneer je de situatie of het probleem opstelt wordt de onderstroom zichtbaar. Dát wat niet zichtbaar is in het dagelijkse leven, maar wél voelbaar. Er ontstaat een dynamiek waardoor zichtbaar wordt wat er precies gebeurd is. Representanten, die opgesteld worden voor de betreffende familieleden en de cliënt zelf, maken automatisch gebruik van het zogenaamde “wetende veld”. Door contact te maken met het wetende veld worden tijd en ruimte overschreden en voelt de representant zich als het ware alsof hij of zij het betreffende familielid of de cliënt werkelijk is. De representant voelt de fysieke en emotionele gevoelens en sensaties van de betreffende persoon. Wanneer de representant de bewegingen en woorden volgt die van binnenuit komen, komt er een proces op gang. Vaak is er dan ook een reactie van herkenning, verdriet of pijn of opluchting bij de cliënt zichtbaar, die op dat moment toeschouwer is in de opstelling.

Wanneer kun je een opstelling neerzetten

In veel situaties kan een opstelling verhelderend zijn, zoals;

  • Problemen op je werk

  • (chronische) Lichamelijke klachten, angsten of ziektes

  • Wanneer je vermoedt, of weet dat je een alleen geboren tweelinghelft bent

  • Depressie, Burn-Out

  • Het gevoel hebben er alleen voor te staan en alles alleen op te moeten lossen

  • Onbevredigde behoeftes

  • Langdurig gemis

  • Niet in je kracht staan

  • Je leven niet op orde krijgen

  • Steeds terugkerende problemen met je partner, familie, gezin of je kinderen

Tafelopstelling

Tijdens bijvoorbeeld een coaching sessie kunnen we ook een tafelopstelling doen met mijn bijzondere systemische familie. Dit is een prachtige handbeschilderde set met poppetjes en gevoelssymbolen waarmee jij precies dat neer kunt zetten wat er op dat moment speelt en ook gezien mag worden.

Een tafelopstelling kan ook laagdrempelig zijn, wanneer een opstelling in de ruimte en met vloerankers nog een stap te ver en te spannend is, maar heeft ook dezelfde diepgaande werking.

Alleen geboren twee- of meerlinghelft

het fenomeen “Alleen geboren twee- of meerlinghelft”

Een op de 9 á 10 zwangerschappen begint met een twee- of meerling. Uit veel van deze zwangerschappen wordt slechts één kindje geboren. Omdat de foetus in de baarmoeder zich al heel vroeg in de zwangerschap gewaar is van nog ‘een ander’ in de baarmoeder, is de impact van het overlijden van het broertje of zusje tijdens de zwangerschap en óók na de geboorte, voor dit kind enorm groot en kan het grote gevolgen hebben op het leven van de overlevende tweelinghelft. Meer informatie hierover kun je vinden op mijn pagina over Alleen geboren tweelinghelften.

Inmiddels weet ik, vanuit meerdere opstellingen die ik gedaan heb, en het mij soms is aangereikt door een representant in een opstelling, dat ik zelf alleen geboren ben vanuit een vierling. Ik ben dankbaar dat ik vanuit de zielenwereld in mijn dagelijkse leven ondersteund wordt door mijn zusje en 2 broertjes.

In contact met je overleden broertje of zusje

Een opstelling van de kinderlijn is een heel sterk instrument om te ontdekken of je een alleen geboren twee- of meerling bent. Het weten dat je een broertje of zusje gehad hebt die in de baarmoeder overleden is, kan een rouw- en helingsproces op gang brengen.

De hierboven genoemde situaties kunnen voortkomen vanuit het overlijden van een broertje of zusje in de baarmoeder.

Ook kan een opstelling helend zijn wanneer je een dieper contact wilt leggen met je in de baarmoeder overleden broertje of zusje.

Een opstelling kan ook ingezet worden tijdens een energetische sessie.

Wil je meer weten over opstellingen

Alleen geboren tweelingen of een afspraak maken?

Je kunt óók samen met je partner, broers/zussen of ouders een opstelling doen. De tijdsduur en je investering kan dan afwijken van de standaard sessieduur en prijs in de shop. Neem hiervoor contact met mij op.

Wil je een workshop Familieopstellingen bijwonen als representant of heb je een vraag waar je in een opstelling naar wilt kijken? Kijk dan in mijn agenda naar de eerstvolgende mogelijkheden.

Ik geloof

dat ik geen groter geschenk kan ontvangen

dan door de ander te worden gezien, gehoord

begrepen en aangeraakt

Het grootste geschenk dat ik kan geven

is de ander te zien, te horen,

te begrijpen en aan te raken

Dan voel ik dat er contact is gelegd

Virginia Satir

Deel gerust deze pagina!

Ervaringen van Clienten