Body Remembers Trauma Therapie

& Breathwork (BRTT)®

Trauma kan je emotionele en mentale welbevinden ernstig beïnvloeden

Het zet zich vast in je fysieke lichaam

Naast het werken aan je mentale en emotionele pijn- en traumastukken is het van

essentieel belang om je trauma’s en pijnen ook uit je fysieke lichaam te ontladen

Gelukkig is dat laatste óók mogelijk in mijn praktijk met deze prachtige en krachtige techniek

Stress, pijn, emotie en traumatische ervaringen

slaan zich op in  jouw lichaam

Het wordt steeds duidelijker dat trauma niet alleen vast gaat zitten in je emoties en mentale welzijn en welbevingen en gedragingen, maar óók opgeslagen wordt in je fysieke lichaam. Direct na een traumatische ervaring en afhankelijk van de heftigheid van de ervaring, zal je hier over het algemeen nog niet persé direct het effect van ervaren in je lichaam.

En toch….. Je kunt je vast wel ergens een moment uit je leven herinneren waarin je een heftige schrikreactie had, bijvoorbeeld omdat je met je auto nét kon ontsnappen aan een ernstig ongeluk (een stressvol moment). Wanneer je dan veilig met je auto aan de kant van de weg staat en uitstapt, begint je lichaam te trillen en te shaken….

Natuurlijke ontlading

Dit is een natuurlijke reactie en ontlading van je lichaam op de heftige (stressvolle) en mogelijk traumatische ervaring. In de dierenwereld is dit nog altijd mooi zichtbaar. Vogels trillen en schudden even goed met de vleugels. En bijvoorbeeld bij paarden, katten en honden zie je dat ze heftig in de flanken gaan trillen. Belangrijk dus ook, wanneer  je dit bij jouw eigen huisdier opmerkt, om ze hier vooral niet in te verstoren, maar ze rustig de instinctieve beweging af te laten maken, waardoor ze weer in rust en ontspanning zullen komen.

Helaas is deze natuurlijke reactie en ontlading van een heftige gebeurtenis bij mensen niet altijd vanzelfsprekend. Er zijn genoeg momenten in het leven waarin het bijvoorbeeld sociaal gezien “not done” is om je fysieke lichaam te ontladen van stress. Of je ervaart langdurig ernstige stress (bv. in een narcistische relatie of langdurig onder hoge werkdruk/ stress moeten presteren).

Je lichaam kan dan in de  “Fight” ,”Flight” or “Freeze” modus terecht komen. Je adem stokt en de lichamelijke instinctieve beweging wordt niet afgemaakt. Op dat moment wordt de heftige, traumatische ervaring opgeslagen in jouw lichaam.

De titel van een van de boeken van Bessel van der Kolk “The body keeps the score” is zó treffend en zegt precies wat er gebeurt. Je lichaam onthoudt het trauma. En in eerste instantie merk je daar mogelijk niets van. Alleen… wanneer stressvolle momenten zich opstapelen, of de traumatische ervaring een enorme impact heeft op je leven, gaat deze stress/ het trauma steeds vaster zitten in je lichaam.

De effecten van deze stress kunnen heel divers zijn

 • Een veelheid aan lichamelijke klachten zoals bijvoorbeeld; depressie, migraine, slaapproblemen, verslavingen of onverklaarbare pijnen in je lichaam

 • En wanneer je alle (lichamelijke) signalen blijft negeren, kun je ernstig uitgeput raken of in Burn Out terecht komen

 • En uiteindelijk wanneer de stress of het trauma onverwerkt blijft, kan je lichaam in een ernstige (chronische) ziekte terecht komen

Ook alledaagse (kleinere) stressmomenten worden opgeslagen in je lichaam

 • Bijvoorbeeld op de fiets in de stad ‘gesneden’ worden door een onoplettende automobilist

 • Of een collega die onnodig fel tegen jou uitvalt op je werk

 • Maar ook heftige beelden van (oorlogs-) geweld, agressie, mishandeling en dergelijke, die ongewild bij jou binnen komen via het journaal of social media, kunnen zich opslaan in jouw lichaam

Anouk Bindels

Wijsheid van Trauma

Jorn Luca heeft hierover een super interessant gesprek met Anouk Bindels, oorspronkelijk klinisch psycholoog, die na een ingrijpende gebeurtenis in haar privéleven en de gevolgen ervan, een mega omslag maakte in haar leven naar een holistische zienswijze en behandeling op Trauma. Hier sluit Body Remembers Trauma Therapie naadloos op aan.

Kijk gerust de video hieronder eens.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. Voor meer details bekijk onze Algemene voorwaarden, disclaimer en jouw privacy.
Ik Accepteer

Onbegrepen gedrag

Het zal dan ook niet vreemd zijn, wanneer je later in je leven – baby – kind – puber – volwassene – last krijgt van je onverwerkte pijnen en trauma’s.

 • Dat je niet helpende patronen ontwikkelt waarvan je niet begrijpt waar ze vandaan komen

 • Dat je ogenschijnlijk uit het niets explosief kunt reageren op iets

 • Of dat je misschien bepaalde verslavingen ontwikkelt waar je maar niet vanaf kunt komen

 • Of dat je, wanneer je alle signalen blijft negeren, uiteindelijk ernstige – chronische – en levensbedreigende aandoeningen kunt ontwikkelen

Alledaagse stress

Het is dus duidelijk dat het van essentieel belang is om je lichaam te ontladen na stressvolle of traumatische ervaringen.

Body Remembers Trauma therapie & Breathwork, is een bewezen methode om uiterst effectief stress en trauma te ontladen uit je lichaam.

Deze prachtige techniek kun je zelf na een aantal sessies onder begeleiding, thuis beoefenen. Zo ga ik met regelmaat op mijn eigen therapiematras liggen om dagelijkse opgebouwde stressjes uit mijn systeem te trillen. Maar óók kan ik tot op zekere hoogte zelf mijn proceswerk doen. Met iedere sessie die ik zelf mag ondergaan, kom ik telkens weer nog dichter bij mijzelf.

Wat houdt Body Remembers Trauma Therapie & Breathwork (BRTT) dan in?

Het mooie aan BRTT is, dat het niet uitsluitend toepasbaar is bij serieuze stress of trauma. Zoals ik al eerder schreef, slaat je lichaam óók alledaagse stress op, wanneer dit niet op het moment zélf ontladen kan worden. Vaak gaat dit zó ongemerkt dat je het niet in de gaten hebt. Maar mogelijk voel je je aan het eind van de dag helemaal aangedraaid. Mooi is het daarom dat je aan het einde van de dag, je lichaam zélf op een veilige en effectieve manier kunt ontladen van de opgebouwde stress.

Noot: Natuurlijk is bijvoorbeeld meditatie een prachtig instrument om te ontspannen na een intense dag, maar opgebouwde stress blijft dan alsnog in je lichaam opgeslagen.

De positieve effecten van Body Remembers Trauma Therapie zijn onder andere:

 • Heling van trauma’s

 • Het verhelpt verschijnselen van depressie en Burn Out

 • Het vermindert rug, nek en schouderklachten

 • Het verbetert de kwaliteit van je nachtrust

 • Het geeft verlichting bij migraine

 • Het verhoogt je veerkracht

 • Het helpt je om los te komen van beklemmende emoties en gebeurtenissen

 • Het ondersteunt je in het loskomen van angsten en fobieën

 • Het geeft ontspanning in je bekkenbodem

 • Het vermindert de effecten van PTSS

 • Het laat je makkelijker en vrijer ademhalen

 • Het geeft je méér energie en uithoudingsvermogen

 • Je lichaam houdt minder spanning vast en daardoor voel jij je vrijer en lichter

 • Het verhoogt je flexibiliteit in je leven

 • Het geeft je emotioneel meer stabiliteit

 • Het vermindert angst rondom ernstige ziektes en aandoeningen

 • En het geeft verlichting bij chronische aandoeningen

Privé sessie of in groepsverband

In mijn praktijk kun je een Body Remembers Trauma therapie & Breathwork sessie zowel in een privé sessie, als onderdeel van een coaching of therapie traject boeken, als ook in groepsverband.

Voor een volledige – gecombineerde sessie reserveer ik 3.5 uur. Voor een losse Body Remembers Trauma therapie sessie of een losse Breathwork sessie reserveer ik  2 uur voor jou.

Duo sessie

Ook is het mogelijk om bij mij een duo sessie te boeken. Dit kan een waardevolle ervaring zijn voor jou, samen met; je lief; je moeder of vader; vriend of vriendin…

Ik reserveer voor jullie sessie 3.5 uur.

Wil je dit ook?

Reserveer dan direct jullie sessie

Ik ben bij Inner Journey opgeleid tot erkend BRTT® & TRB® facilitator

Vrouwencirkel

Check mijn evenementen kalender voor de eerst volgende cirkel

Ik creëer een veilige setting voor een kleine groep vrouwen die los willen komen van hun blokkades en trauma’s en weer in contact met zichzelf willen zijn. We gaan onder andere aan de slag met Body Remembers Trauma therapie & Breathwork. Je kunt zowel kiezen voor een losse sessie, maar je kunt ook direct een helend traject van 3 sessies boeken. Ongeveer maandelijks komen we een middag of avond bij elkaar. Een groepssessie duurt ongeveer 3 uur.

Het belang van een goede, gezonde en effectieve ademhaling

Breathwork

Breathwork is een onderdeel van een Body Remembers Trauma sessie. En, Breathwork kan ook als een op zichzelf staande sessie ervaren worden. Tijdens een sessie kunnen meerdere zeer effectieve ademhalingstechnieken ingezet worden.

Met alleen een Breathwork sessie kun je ook

 • emotionele blokkades neutraliseren

 • je zenuwen ontspannen

 • vrijer ademhalen

 • en het geeft jou meer kracht en energie om vol in je leven te staan

23 en 24 april. In samenwerking met Mark Ringnalda, 2 daagse Breath Intensive op locatie Welgelegen te Workum – Friesland. Transformatieve Breathwork sessies, een IJsbad Experience, en meer…

Vragen die nog niet beantwoord zijn

Ja! een Body Remembers Trauma Therapie sessie is een van de meest veilige methodieken. Op een gecontroleerde wijze wordt de, tijdens de stressvolle of traumatische ervaring, niet afgemaakte beweging en ademhaling alsnog afgemaakt.

Kijk eerst even bij de eerste vraag. De beweging die niet afgemaakt is tijdens een stressvolle ervaring is de Vecht of Vlucht (Fight/Flight). Daarmee slaat alle stress naar binnen, in je lichaam, waar het allerlei mentale, emotionele en/of fysieke klachten kan geven. Van daaruit ontstaat een trauma.

Ja! Er zijn een aantal spelregels waar jij je aan moet houden. Je kunt géén BRTT sessie doen wanneer:

 • Je zwanger bent
 • Je onder medische behandeling bent. Denk hierbij onder andere aan glaucoom, hartklachten of hersenbloeding
 • Je wordt behandeld voor psychische klachten, bijvoorbeeld: schizofrenie, psychose en/of epilepsie en daar medicatie voor gebruikt
 • Je verslaafd bent aan psychoactieve middelen, zowel soft- als harddrugs.

Ja! Ook hier zijn er een aantal spelregels waar jij je aan moet houden:

 • Je mag géén drugs gebruiken in de 2 weken voor aanvang van de sessie
 • je mag  géén entheogene / psilocybine middelen en microdosering gebruiken1 week voor aanvang van de sessie
 • Je mag  3 dagen voor aanvang van de sessie géén alcohol gebruiken

Tijdens een BRTT sessie werken we op jouw zenuwstelsel. Daar kunnen we volledig veilig mee werken zolang jij je aan de voorwaarden houdt. Wanneer je dat niét doet, dan breng jij jouw gezondheid en zelfs je leven in gevaar.

Daarom vraag ik je om dit zeer serieus te nemen en hier volledig eerlijk over te zijn naar jouzelf, en vooral naar mij toe.

Ik neem daarom ook geen enkele verantwoordelijkheid voor de eventuele negatieve gevolgen.

Tijdens de BRTT sessie is naast het in trilling brengen van je lichaam, muziek een heel belangrijk onderdeel. De muziek die gebruikt wordt, neemt jou in de sessie op een nog dieper niveau mee en zet jouw lichaam nóg meer in beweging

Wees gerust. Ook jouw lichaam kan in trilling komen. De sessie wordt opgebouwd door een aantal zeer doeltreffende oefeningen, waardoor jouw benen vanzelf gaan trillen. Daarmee wordt jouw proces in gang gezet.

Ook dán is jouw lichaam in proces. En misschien maakt iemand anders grote en heftige bewegingen en trillingen, en blijven jouw bewegingen klein. Dat wil niet zeggen dat er bij jou minder gebeurt. Iedereen krijgt in een sessie wat hij of zij aan kan. De kleine bewegingen en trillingen van jou kunnen voor jou hele grote effecten hebben.

Hierin kun jij jezelf tegen komen in een sessie. Misschien ervaar jij zoveel onveiligheid, dat jij de controle (in een eerste sessie) niet los durft of kunt laten. Dat is géén probleem. Jij krijgt in een sessie altijd wat jij nodig hebt en wat jij aan kunt.

Ook kleine trillingen kunnen voor jou een groot effect hebben. Geef dan ook niet op en maak een afspraak voor een nieuwe sessie, want jouw lichaam gaat in de volgende sessie verder waar het in de vorige sessie gebleven is. Je zult merken dat jij de controle steeds meer los durft te laten en ook jij uiteindelijk in overgave kunt zijn in de sessie. Daarmee heb jij enorme stappen gezet in jouw proces en zal je de positieve effecten ervan zéker in je dagelijkse leven ervaren!

Daar is géén standaard antwoord op. Dat hangt af van een aantal factoren:

 • Hoe groot en zwaar is jouw rugzak met stressvolle en traumatische ervaringen?
 • Hoeveel therapeutisch werk heb je hiervoor al gedaan? (Lichaamswerk, Regressie, Opstellingen, Energetisch werk etc)
 • Wat wil jij bereiken?
 • Wil jij in een therapeutisch traject je stressvolle en traumatische ervaringen loslaten, of zie jij het vooral als gezond onderhoud voor jouw lichaam, geest en gezondheid?

De reis van Alexander met BRTT in zijn proces

Deel gerust deze pagina!

Ervaringen van Clienten