Een goede ademhaling

Het belang van een goede, gezonde en effectieve ademhaling

Ademen doen we de hele dag. Vanaf het eerste moment dat we op deze wereld terecht gekomen zijn tot het moment dat we de aarde weer verlaten. Zonder ademhaling is er geen leven. Alleen… tijdens het ademen kan er van alles “fout” gaan. Dat kan zelfs al gebeuren bij de allereerste ademhaling in je leven. En vooral op spannende momenten.. Wist je trouwens dat in veel gevallen je leven hier op aarde niet begint met een inademing, maar met een uitademing. De uitademing van de schreeuw of huil van schrik, van het felle licht, de tik op je billen of nadat vruchtwater uit je keel is gezogen. Een moment van stress, wat vastgezet wordt in jouw lichaam – trauma –

Ik betrap mijzelf er weleens op dat wanneer ik bijvoorbeeld ergens heel intensief mee bezig ben, of wanneer iets heel spannend is, ik ‘vergeet’ om adem te halen. Dus een niet afgemaakte natuurlijke ademhaling. Weer een mogelijkheid om spanning vast te zetten in mijn lichaam.

Om mij heen zie ik heel veel mensen die standaard hoog in de ademhaling zitten. Een ademhaling die soms niet verder en dieper komt dat bijvoorbeeld de longen. Het effect van een hoge en beperkte ademhaling is, dat je lichaam beperkt zuurstof op kan nemen waardoor het continue in een stress reactie zit. Organen en lichaamsdelen worden niet optimaal en ruim voorzien van van levensadem – zuurstof. Ook hierdoor ontstaat er stress in je lichaam. En stress slaat zich op in je fysieke lichaam.

Daarentegen geeft een volle en diepe ademhaling – met name een diepe uitademing (=loslaten) – veel rust en ontspanning. Ik zie dit regelmatig in mijn praktijk. Cliënten komen binnen met een snelle en hoge ademhaling. Ze zijn ook druk in hun hoofd. Wanneer ik dan met ze focus op een diepe en lange uitademing, zie ik ze ontspannen. Schouders zakken een paar centimeter naar beneden, er komt ontspanning in het gezicht en vooral.. ze landen letterlijk vanuit hun hoofd, in hun lichaam. De energie in de ruimte zakt van een hoge onrustige energie naar een lagere en rustiger energie. De stem en toonhoogte/ snelheid van spreken is veel dieper geworden. Ik heb op een ander en dieper niveau contact met mijn cliënt. Het mooie is, dat dit voor mijn cliënten ook heel erg voelbaar is.

Breathwork

Breathwork is een onderdeel van een Body Remembers Trauma sessie. En, Breathwork kan ook als een op zichzelf staande sessie ervaren worden. Tijdens een sessie kunnen meerdere zeer effectieve ademhalingstechnieken ingezet worden.

Met alleen een Breathwork sessie kun je ook

  • emotionele blokkades neutraliseren

  • je zenuwen ontspannen

  • vrijer ademhalen

  • en het geeft jou meer kracht en energie om vol in je leven te staan