Van chaos naar rust in je hoofd

Vlinder
Vlinder

Er was een tijd dat ik door mijn gedachten beheerst werd. Er was voornamelijk “denken”. Daardoor was ik de verbinding met mijn lichaam en het ‘voelen’ kwijt geraakt.

Ik maakte er vaak grapjes over. Als sterrenbeeld tweeling, had ik altijd iemand bij mij om mee te ‘kletsen’. Maar ook voerde ik complete discussies met mijn andere zelf in mijn hoofd. Enorm vermoeiend. En het maakte mij ook nog eens onzeker. Want.. wie van die twee zelven had er gelijk?

Bewust van je gedachten

Ik kwam in aanraking met Mindfulness. En langzaam maar zeker werd ik mij bewust van mijn gedachten én ontstond er rust in mijn hoofd.

Hoe zit dat bij jou? Ervaar jij rust in je hoofd, of is het vooral druk en chaotisch. Heb jij invloed op de gedachten die door je hoofd razen? Ben jij continue in je hoofd bezig met alles wat je vandaag, morgen, volgende week en volgende maand nog moet doen? Of heb je over alles en iedereen een mening? Misschien zelfs een oordeel?

Wanneer het druk is in je hoofd, is er geen ruimte om je diep te ontspannen. Je bent immers alleen maar bezig met alle gedachten in je hoofd.

Contact met je lichaam en voelen

En wanneer je voornamelijk in je hoofd zit, heb je geen idee waar jouw lichaam, JIJ dus, behoefte aan heeft. Misschien ren jij jezelf volledig voorbij en negeer je alle signalen die jou bijvoorbeeld willen vertellen dat je eigenlijk heel erg moe bent en rust zou moeten nemen.

Wanneer er rust en ruimte in je hoofd ontstaat, kun je ook andere keuzes gaan maken. Je kunt je bewust worden van je werkelijke behoeften. Er ontstaat meer rust in je leven.

Van chaos naar rust

Ik geef je een aantal waardevolle tips waar je direct mee aan de slag kunt om meer rust te ervaren in je hoofd.

 • Bewust wording

  Sta af en toe eens stil bij je gedachten. Kijk er naar als een buitenstaander. Wees je bewust van je gedachten, maar hecht er geen waarde aan.

 • Ga wandelen

  Trek je stevige schoenen aan en maak een wandeling in de natuur. Wandelen in de natuur werkt enorm rustgevend. Kijk om je heen naar al het moois wat de natuur te bieden heeft. Geniet ervan. Snuif de frisse lucht diep in je longen. En sta eens stil bij bijvoorbeeld een zwam op een boom en kijk er goed naar. Zie en geniet van alle kleine details van deze zwam.

 • Neem tijd voor jezelf

  Maak iedere dag tijd voor jezelf. Ook al is het maar 10 minuten. Ga op een rustige plek zitten waar je niet gestoord kan worden. Sluit je ogen en kijk naar dat wat er voorbij komt. Zijn het je onstuitbare gedachten? Geen probleem. Probeer er als een buitenstaander naar te kijken. Maar doe er niets mee. Laat de gedachten voorbij komen. Het zijn maar gedachten. Merk je dat je in het verhaal van je gedachte terecht komt? Niets aan de hand… Merk het op en laat je gedachten weer gaan. In het begin kan het lastig zijn om je niet te hechten aan je gedachten. Dat hoort erbij. Ook hier geldt ‘oefening baart kunst’ . En blijf vooral volhouden. Iedere dag weer. Je doet niets fout wanneer het even niet lukt. Zie het als een oefening.

 • Ga dansen

  Zet jouw favoriete muziek op en dans. Geef je volledig over aan de muziek en de dans. Wanneer je in overgave danst, is er voor je gedachten geen ruimte. Daarnaast is dansen ook nog eens erg aardend en wordt je hele lijf opgeschud. En niet onbelangrijk, dansen is goed voor je humeur.

Heb je ondersteuning nodig om controle te krijgen over je gedachten? Neem gerust contact met mij op. Dan kijken we samen wat je nodig hebt om meer rust in je leven te krijgen.

Vind je deze tips waardevol? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen. Laat hieronder graag een reactie achter.

Als je deze blog waardevol vindt of wanneer iemand in jouw omgeving hier ook mee aan de slag kan, wil je hem dan delen?

Dankjewel

Hartegroet, Liesbeth

Deel Dit Bericht

Contact opnemen

Wil je gebeld worden voor een gratis telefonische kennismaking?

Contact opnemen

Wil je gebeld worden voor een gratis telefonische kennismaking?

2 Comments

 1. Loes 30 januari 2019 at 20:53 - Reply

  Dankjewel lieve Liesbeth! Mooi geschreven en fijne tips!

  • Liesbeth Benes 11 maart 2019 at 13:16 - Reply

   Dankjewel lieve Loes! Fijn dat de tips waardevol voor je zijn.

Geef een reactie