Onmogelijk….! Of, misschien toch mogelijk…?

Omdenken

Deze uitspraak gebruikte ik jaren geleden in mijn werk als

management assistent, om afspraken in ingewikkelde agenda’s

voor elkaar te krijgen wanneer daar eigenlijk geen beschikbare

ruimte in was

Knop omzetten

Daarmee zette ik mijn hoofd op een andere manier van denken. Ik kwam uit de stand van negativiteit, weerstand of onmogelijkheden. Wanneer ik tegen de management assistent die de andere agenda beheerde zei; “Laten we binnen de onmogelijkheden eens kijken naar wat er wél mogelijk is, gebeurde er altijd iets bijzonders. Ook mijn collega management assistent zette dan een andere bril op. En samen vonden we de gaatjes in de agenda’s waarin de afspraak wél paste.

Andere bril

Ik ben deze uitspraak sindsdien ook in mijn privéleven toe gaan passen en zo is deze manier van denken verankerd in mijn systeem. Ik laat mij niet meer uit het veld slaan wanneer ik graag iets wil of moet, maar wat in eerste, tweede of zelfs derde instantie niet mogelijk lijkt.

Deze methode gebruik ik ook in mijn bedrijf en in de coaching van mijn cliënten.

Hoe is dat bij jou?

Laat jij je misschien uit het veld slaan wanneer je tegenslag ervaart? Geef je de moed op of ga je in de weerstand? Of probeer je iets door te drukken wat niet mogelijk is? Dat geeft je veel stress, frustratie en onrust en kost bergen met energie. En vaak maak je dan ook geen vrienden.

Hoe doe je dat dan?

Het is een andere manier van denken. Je kunt het ook wel “omdenken” noemen. Die term wordt tegenwoordig heel populair gebruikt. Het is denken in oplossingen en mogelijkheden, in plaats van in onmogelijkheden en belemmeringen. Op een andere manier tegen het probleem/ dilemma, of een zogenaamde onmogelijkheid aankijken. Het vraagt van je om je creativiteit in te zetten. Dát wat je graag veranderd wil hebben, met een nieuwsgierige blik aan alle kanten bekijken. Alsof je het voor de eerste keer ziet. Het ondersteboven houden en binnenste buiten keren. Misschien denk je nu, huhh, wat bedoel je… en ben je me kwijt geraakt… Blijf dan toch nog even verder lezen, want ik leg het je uit.

Zet een andere bril op

Neem even afstand van dát wat je zo heel graag wilt en écht niet kan. Ga een poosje iets anders doen. Kom uit de modus van “niet kunnen” en pak het de volgende dag of volgende week, weer op. Kijk dan opnieuw naar dat wat je wilt, met een andere bril. Een nieuwsgierige bril van mogelijkheden, kansen en “kunnen”. Overzie het geheel. Ga er als het ware eens boven hangen en onderzoek het van iedere kant. Het kan zo maar zijn dat je allerlei invallen krijgt, hoe het wél zou kunnen. Misschien zijn het invallen die onhaalbaar lijken. Zet deze invallen dan niet direct in de hoek van “onmogelijk”, maar schrijf het op, dan kun je het niet vergeten. Blijf je onderwerp net zo lang onderzoeken en van alle kanten bekijken tot dat je een aantal mogelijke oplossingen op papier hebt staan. Leg het dan een poosje weg en ga iets anders doen. Of pak het de volgende dag weer op.

Zet je creatieve bril van mogelijkheden en kansen weer op en onderzoek al je creatieve invallen en mogelijkheden die je op hebt geschreven aan alle kanten. Het kan zijn dat je zomaar ineens een inval krijgt van hoe je het wél op kunt lossen. Misschien combineer je stukjes van al je creatieve invallen tot één passende en kloppende oplossing.

Maak deze andere denkwijze jou eigen. Oefen ermee en blijf volhouden. Je zult zien dat er veel meer mogelijk is dan je gedacht had.

Nieuwe mogelijkheden!

Het kan zijn dat de verandering die je zo graag wilt in je leven heel groot is. Dan kun je er misschien wat hulp bij gebruiken. Ook dan is er meer mogelijk dan je wellicht denkt.

Neem gerust contact met mij op. Dan kijken we er samen naar.

Fijn als je deze pagina wilt delen

Geef een reactie