Kort lontje…

Vermoeidheid

Ik betrap mij er soms op dat wanneer ik bijvoorbeeld heel moe ben, ik mij ineens overal aan stoor. Alles ergert mij dan, terwijl wanneer ik uitgerust ben, ik mijn schouders ophaal over datgeen wat mij soms zo kan ergeren. Ik krijg de neiging om te gaan slaan met deuren en tegen dingen aan te schoppen. Iets wat, wanneer ik uitgerust ben nooit in mijn hoofd opkomt.

Lelijk doen…

Ik merk ook dat ik dan ‘zin’ heb om vreselijk onrechtvaardig te doen, lelijke dingen naar mijn ‘doelwit’, meestal mijn lief, te slingeren. Inmiddels weet ik dat ik dan beter even op mijn tong kan bijten of weg lopen en ‘afkoelen’. Het brengt namelijk onnodige irritatie tussen ons.

Herken je dat? Ik geef je een paar tips hoe je een ontploffing kunt voorkomen.

 • Oorzaken vermoeidheid

  Wat gebeurt er in zo’n geval. Je bent moe, bent de hele dag druk bezig geweest met van alles en nog wat en dan moet er na het eten nog van alles opgeruimd worden, of misschien de kinderen wel naar bed, terwijl je liever met een boek op de bank gaat zitten. Je Partner heeft ‘zijn deel’ van de huishoudelijke taken al gedaan en ploft lekker op de bank. En jij staat nog in de keuken van alles te doen waarvan je vind dat dat nog gedaan moet worden. De irritatiestemmetjes schieten door je hoofd. Bijvoorbeeld; “Nu sta ik hier weer de zooi op te ruimen, terwijl hij relaxt op de bank zit” . En als je niet oppast, wordt de stemming in je hoofd steeds bozer en sacherijniger, totdat je ontploft en je partner de volle laag over zich heen krijgt, terwijl hij niets vermoedend ontspannen op de bank zit. Je moet dan niet vreemd opkijken als je een geïrriteerde reactie terug krijgt.

  Hoe kun je het anders aanpakken, zodat het sacherijn uit je hoofd blijft en je gezellig samen met je partner op de bank kunt gaan zitten.

 • Herken je vermoeidheid symptomen

  Herken wanneer je echt moe bent, terwijl je nog van alles te doen hebt

 • Beslis of je echt nog moet doen wat je denkt te moeten doen

  Vraag je af of dátgene waarvan je meent nu te moeten doen, ook echt vandaag moet gebeuren. Hoe erg is het wanneer je datgeen uitstelt tot morgen. Vergaat de wereld dan?

 • Kan je partner je helpen

  Je kunt ook je partner vragen of hij nog even wil helpen zodat jullie daarna beide gezellig op de bank kunnen gaan zitten.

 • Neem tijd om af te koelen

  Wanneer je toch in je sacherijn dreigt te schieten… Neem even tijd voor je zelf. Benoem het naar je partner toen en loop even weg om af te koelen vóórdat de lelijke woorden je mond al uit zijn en je daar achteraf spijt van hebt.

 • Pak je rust

  En natuurlijk, vergeet niet om goed voor jezelf te zorgen. Wanneer je heel moe bent, zorg dat je weer oplaadt en je energie terug krijgt. Zorg dat je niet oververmoeid raakt. Ga op tijd naar bed, pak eens een ontspannen boek, maak een wandeling in de zon en laad weer op. Je lontje wordt weer langer en je bent een stuk relaxter.

Werk aan de winkel!

En misschien merk je dat je al een grens over gegaan bent. Ontladen en opladen, een ontspannen boek of een wandelingetje in de natuur helpen niet meer…

Dán weet je, dat je serieus aan de slag mag met jezelf. Om te voorkomen dat jij ineens een Burn Out in schiet!

Neem vrijblijvend contact met me op. Dan kijken we samen wat jij nodig hebt en of ik hierin iets voor jou kan betekenen.

Fijn als je deze pagina wilt delen

Geef een reactie