Hou jij wat je vindt?

Het is niets nieuws onder de zon, maar van alle tijden

Alleen in de tijd waarin wij nu leven, wordt het enorm uitvergroot, zichtbaar. In het werkelijke leven gebeurt dit, maar meer nog op social media. Dat is makkelijk en lekker veilig. Je bent onzichtbaar voor de ander.

Waar heb ik het over?

Mensen, die elkaar, beledigen, zwart maken, uitschelden. Zelfs doodsbedreigingen.
En waarom?
Omdat iemand een andere mening heeft over iets. Een andere opvatting. Het kan gaan over je geloofsovertuiging, levensopvatting, seksuele voorkeur en geaardheid, zelfs over welk werk je doet, of juist geen werk hebt. En over nog veel meer onderwerpen.
Ik zie het momenteel veel gebeuren op social media, over een van de het meest ‘hotte’ onderwerp van deze tijd.

Moedwillig beledigen

Een tijd geleden alweer, (december 2020), overkwam het mijzelf op LinkedIn.
Ik gaf een reactie op een lijst met bijwerkingen van het nieuwe va cc in. Een professor vond het nodig om mij te bekritiseren. Ik was slechts Energetisch Therapeut. Had niet gestudeerd en kon het begrip niet hebben om hier iets over te vinden…
Ik voelde mij echt geraakt en gekwetst hierdoor. Mijn prachtige beroep werd zwart gemaakt. Ik had even tijd nodig om dit door mij heen te laten gaan. Én om te bedenken of ik hierop wilde reageren… En wat zou ik dan zeggen. Ik zou makkelijk mijn boosheid bot kunnen vieren op deze man.

Afstand nemen

Alleen…. Dat doe ik niet. Ik wil mij niet uit de tent laten lokken en iemand terug beledigen. Iemand moedwillig beschadigen.
En omdat social media wat makkelijker werkt dan het werkelijke leven, kon ik mijn tijd nemen. Afstand nemen. Ik besloot om wél te reageren, maar níet op de belediging in te gaan.
Ik schreef iets over opgeleid zijn met voornamelijk boekenwijsheid of mensenwijsheid. Dat beide een andere benadering zijn van dezelfde werkelijkheid. De een niet meer of minder dan de ander. Én, ik wenste de man het beste toe.
De reactie die ik daarop kreeg, zal ik je besparen…

Gekwetste kind

De woede spatte van het scherm. Zijn opvattingen over Alternatieve/holistische geneeswijzen kwamen uit het middeleeuwentijdperk..
Met dat ik ook deze woorden echt moest laten bezinken en mijzelf de tijd gaf om te bedenken of ik hier écht nog op wilde reageren, voelde ik voornamelijk mededogen met de man.
Zag ik een gekwetst jongetje voor mij, die niet voldeed aan verwachtingen van ouders en leraren..
Voordat ik de volgende dag überhaupt terug kon reageren, waren zijn beide reacties verwijderd. Misschien door de auteur van de post.. misschien uiteindelijk door hemzelf…
Waarom dit hele verhaal.. Het gaat hier niet om mijzelf, maar als voorbeeld.

Net als kinderen op het schoolplein

Want, hoe makkelijk is het om iemand uit te schelden, te kwetsen of beledigen. Veilig van achter je beeldscherm. “Het zijn maar woorden”…..
En hoe makkelijk is het om degene die jou uitschold, terug te beledigen. Dat recht heb je toch…? Je werd geraakt door de woorden en dat maakt je boos, of zelfs woedend. En.. hij…/zij… begon toch.. Net als kinderen doen op het schoolplein.
Maar zó onschuldig is het niet om scheldwoorden aan een ander te doneren én deze ook te accepteren.

De Boeddha

Het onderstaande verhaal van de Boeddha is hier een mooi voorbeeld van.
De Boeddha was bezig een groep leerlingen te onderwijzen toen een man hem benaderde en hem begon te beledigen. In het bijzijn van alle aanwezigen reageerde de Boeddha met de grootst mogelijke rust. Hij bleef volledig kalm en stil.
Toen de man weg was, vroeg een van de leerlingen, die woedend was om het gedrag, hem waarom hij zich op deze manier had laten misbruiken door de vreemdeling.
De Boeddha antwoordde heel rustig: ‘Als ik jou een paard cadeau geef, maar jij het niet accepteert, wiens paard is het dan?’
Na een moment van twijfel antwoordde de leerling: ‘Als ik het niet aanvaard, dan blijft het van u.’
De Boeddha knikte en zei: ‘Zo is het ook met beledigingen. Als jij erop reageert dan accepteer je ze.
Zo niet, dan blijft degene die jou beledigt achter met een belediging in zijn handen.’

Je eigen keuze

Het is dus je eigen keuze of je een belediging accepteert, van jou maakt, of dat je het bij de ‘zender’ achterlaat.
En bedenk ook wat het een ander kan doen wanneer jij iemand beledigt.
En stel… de geadresseerde accepteert jouw belediging niet… Dan blijf je er toch maar mooi zelf mee zitten..
Ik wens je alle wijsheid

Wil jij je hart luchten of een afspraak maken?

Fijn als je deze pagina wilt delen

Geef een reactie