De samenhang tussen Dopamine tekort, ADHD en Trauma
Recent was ik aan het werk met een cliënt die al langere tijd zo nu en dan bij mij komt. De DSM-5 zou hem classificeren als ADHD’er. Een tijd geleden al, heb ik met hem mijn visie op ADHD besproken.
Zoals ik naar ADHD kijk (en deze kijk gelukkig ook steeds meer omarmd wordt door andere professionals), zie ik ADHD niet als stoornis, maar als uiting van een ernstig trauma dat opgelopen is in de pré – natale, baby, peuter en kleutertijd. Dit geld overigens ook voor ADD en Autisme.
Zéker in die hele prille tijd van het kind is het nog niet in staat te begrijpen wat er gebeurt in de pijnlijke, traumatische ervaring. Het kan er nog niet over spreken en emoties kunnen nog niet geuit worden óf worden niet juist opgepikt door ouders/ verzorgers.
Door de intensiteit van de ervaring slaat het kind dicht en keert naar binnen (Autisme/ ADD) – de wereld is niet veilig voor het kind. Of kan het de intense emoties en stressreactie niet op een juiste manier reguleren, waardoor het extreem druk en rusteloos is wordt – ADHD.
Inmiddels heeft mijn cliënt door veel trauma release werk al een stuk van zijn ADHD uitingen los kunnen laten en is hij al rustiger geworden.
In de laatste sessie vertelde hij dat uit een test, versnelde dopamine behoefte geconstateerd is. Dopamine speelt een belangrijke rol bij stress en trauma. De dopamine behoefte is vergroot. Deze behoefte kan gecompenseerd worden door middelen gebruik zoals; XTC, cocaïne en alcohol. Deze geven tijdelijk datgene wat zijn brein mist: verbondenheid, dopamine, flow en is degene extra gevoelig voor onder stimulatie.
Mijn realisatie is; dat er een belangrijke samenhang is tussen Trauma – ADHD en versnelde dopamine behoefte.
Het dopamine tekort danwel de verhoogde dopamine behoefte ontstaat door een hoge mate van stress, wat het gevolg is van het opgelopen trauma, wat zich in dit geval uit in ADHD.
Door intensief Trauma release werk te doen, wordt het stressniveau steeds verder verlaagd en uiteindelijk genormaliseerd. Wanneer het trauma (of meerdere trauma’s) geheeld zijn, heeft dat tot gevolg dat ADHD verschijnselen verminderen of zelfs volledig verdwijnen. En het gevolg van het normaliseren van het stressgehalte is, dat het dopaminegehalte ook kan normaliseren.
De behoefte aan middelen gebruik zoals; XTC, cocaïne en alcohol kunnen daardoor ook verminderen en mogelijk zelfs helemaal verdwijnen. Er kan weer verbondenheid en flow ontstaan en een gezonde stimulatie.
Mijn realisatie is niet op wetenschappelijk onderzoek gestoeld. Het is mijn kijk en conclusie hierop. Wél zijn de feiten van dopamine tekort/ verhoogde behoefte, door de wetenschap aangegeven. Tevens wordt mijn kijk op het ontstaan van ADHD, ADD en Autisme door steeds meer professionals – o.a. dr. Gabor Maté en Bessel van der Kolk bevestigd.