Opgekropte Woede

Ze is echt zichzelf niet meer

de laatste tijd

Om niéts kan ze volledig flippen. Zó boos dat ze dan wordt

Soms weet ze niet eens wat ze moet doen om uiting te geven aan haar boosheid.
Maar ook frustratie. De frustratie nog het meest omdat ze zichzelf hier niet in herkent en begrijpt.
Het is een tijd geleden begonnen. Eerst was het nog niet zo erg en kon ze het ook goed reguleren. Het waren eigenlijk niet meer dan irritaties.
Maar door de tijd heen is het steeds erger geworden. Ze schaamt zich er ook wel voor, want eigenlijk slaat het ook helemaal nergens op, die woede uitbarstingen.
En haar omgeving begint het steeds minder te accepteren. Daardoor krijgt ze ook steeds meer gedoe.
Ze wordt er moe van. En hoe kan ze deze cirkel doorbreken, want het kan zo écht niet verder…

Haar Levensgeschiedenis

Samen duiken we haar levensgeschiedenis in.
Dat doen we aan de hand van het intakeformulier dat ze voorafgaand aan de eerste afspraak ingevuld heeft.
Vaak zie ik daarin al patronen of gebeurtenissen die aanleiding kunnen zijn voor het huidige gedrag. Aan de hand van het intakeformulier gaan we direct de diepte in. En heel vaak komen er dan ook nog andere, soms ogenschijnlijk onbelangrijke gebeurtenissen naar boven, die bij nader inzien een grotere impact hebben, dan eerst gedacht.
Het blijkt dat ze veel gepest geweest is in haar vroege en latere jeugd. Haar ouders hadden het financieel niet erg breed en ze droeg daarom vaak gekregen kleding. Soms moest ze ook de broeken dragen van haar oudere broer – vreselijk vond ze dat! Het maakte haar ook onzeker. Vaak kon ze niet meedoen aan de leuke dingen, waar andere kinderen wél aan mee konden doen.
De sfeer was thuis ook regelmatig gespannen.
En daarom werd ze gepest. Het maakte haar onzeker. Later kreeg ze een weekendbaantje, ging een vervolgopleiding doen en ging werken. En ze had zichzelf behoorlijk goed opgewerkt, vond ze zelf.

 

We duiken dieper haar jeugd in.

Ze voelde zich vaak verdrietig omdat ze blijkbaar ‘anders’ was dan de andere kinderen. En ze voelde ook de druk van haar ouders over de financiële problemen die er waren. Ze wilde hen niet tot last zijn. Daarom maakte ze zichzelf vaak heel klein zodat ze niet opviel. Ze paste zich aan en slikte haar boosheid, verdriet, onmacht en frustratie in, die ze vaak voelde.

Haar ouders hadden het al moeilijk genoeg.
Ik laat haar zien wat haar woede uitbarstingen van nú te maken hebben met het kleine meisje van toen.
Ik laat haar contact maken met de ingehouden en weggestopte emoties van dat kleine meisje.
Eerst schoorvoetend onderzoekt ze de boosheid – die ze heel spannend vindt, want die wil ze juist niét meer ervaren. Maar gaandeweg gaat ze de emoties van het kleine meisje steeds beter voelen én begrijpen.
Het lukt haar ook om écht contact te maken met dat kleine meisje, waardoor die zich eindelijk écht gezien en gehoord gaat voelen.
En omdat ze de wérkelijke emoties en gevoelens die onder haar huidige woede uitbarstingen zitten, steeds beter gaat begrijpen en voelen, ervaart ze steeds meer ruimte binnenin zich. Ze voelt zich ook relaxter en opgeruimder.

Heling

En, oja…. De woedeuitbarstingen waar ze géén grip op had, worden steeds minder heftig. Vaak voelt ze het nu al aankomen en kan ze zichzelf hier steeds beter in reguleren. Want ze begrijpt nu waar het vandaan komt en kan ze op dat moment  contact maken met het kleine meisje in zich en die troosten en geven wat ze op dát moment eigenlijk nodig heeft.

Oorzaken in het verleden met een gevolg in je volwassen leven

Ervaar jij ook intense emoties waarvan je geen idee hebt waar ze vandaan komen? 
Vaak zijn het situaties in de (vroege) jeugd waardoor jij als kind je niet hebt kunnen ontwikkelen op een manier die het beste voor jou is.
Misschien heb je je klein moeten houden; was jouw omgeving niet veilig; of waren er serieuze problemen thuis.
Al deze factoren kunnen grote impact hebben in je volwassen leven.
Voel jij behoefte om hier eens over te praten?
Wil jij onderzoeken waar jouw emoties of en gedragingen vandaan komen?
Stuur me dan een bericht.

Ik kijk graag met je mee

Fijn als je deze pagina wilt delen

Geef een reactie