Kies voor Gezonde Voeding

En ik schreef er eerder ook al een Blog over
Tijd om het weer eens aandacht te geven – nu de kippen binnenkort (in NL) gevaccineerd gaan worden (2025) – dus onze eitjes ook!
Additieven – E-nummers – bewerkt voedsel en voedingswaarde
Wat is gezonde voeding?
Gezonde voeding is alle voeding die onbespoten – ongemanipuleerd -en zo onbewerkt en zuiver mogelijk, geconsumeerd wordt.
Voeding bevat zo optimaal mogelijke voedingswaarde, wanneer deze zo snel mogelijk na de oogst op het bord ligt. Direct vóór de bereiding geoogst.
Iedere dag dat het langer duurt voordat het verse product gegeten wordt, gaat de voedingswaarde – afhankelijk van het soort product – met sprongen achteruit. Wanneer er een bewerking aan toegevoegd wordt, (snijden, wassen, malen, bereiden) gaat de voedingswaarde verder achteruit.
Wist je, dat het bij ‘verse’ groenten, soms wel 1,5 tot 2 weken duurt (en bij bv wortels, bieten, aardappelen ed nog véél langer tot soms maanden) voordat het bij jou op je bord ligt?
Na de oogst wordt het getransporteerd, gewassen, bewerkt en verpakt (bij voorgesneden, voorverpakte en voor geschilde groentes) en getransporteerd naar koelhuizen, waar het opgeslagen wordt tot het transport naar de super van jouw keuze.
Daar wordt het soms ook nog dagen opgeslagen vóórdat het in de winkel in de koeling komt te liggen. Vervolgens ligt het daar soms nog een paar dagen te wachten voordat jij het in je kar stopt en thuis in de koelkast. Tot het moment dat jij het, misschien wel 3 dagen later gaat bewerken om te eten.
Van gezonde voedingswaarde is dan nog maar weinig over…
Jouw geliefde Eitje en Kipfileetje
Voordat ik naar de additieven toe ga, maak ik even een uitstapje naar jouw geliefde eitje en kipfileetje.
Dit jaar gaan ook de kippen gevaccineerd worden. Je mag je afvragen wat ze allemaal in dat vaccin stoppen en of jij dat wil eten.
Wanneer je kiest voor biologisch (of Demeter/skall) zit je zo safe mogelijk. Of bij een kippenboer waarvan jij zeker weet dat deze NUL rotzooi gebruikt voor zijn kippen en eitjes.
Wanneer je je eitje bij jouw super vandaan haalt moet je op het volgende letten;
Op ieder Ei staat een code.
De code begint altijd met een cijfer, gevolgd door twee letters en daarna een reeks cijfers.
Het cijfer geeft het soort ei aan, waarbij;
De letters duiden het land van herkomst aan, bijvoorbeeld NL voor Nederland. De laatste cijfers zijn een unieke code voor het legbedrijf en de stal.
Verdiep je er eens in, welk eitje of kipfileetje jij en je kinderen willen eten.
Laten we dan naar de Additieven kijken
Alles…. maar dan ook alles, wat jij aan kant en klare – bewerkte – producten in potjes, zakjes, doosjes, flesjes, vacuum, bevroren, in jouw favoriete super koopt en niet duidelijk biologisch is (en zelfs dán ook nog…), bevat additieven. Toevoegingen- oftewel, E- nummers met veelal de meest exotische benamingen.
Een additief is bv een conserveringsmiddel, kleurstof, smaakstof, glansmiddel, vulstof, smaakversterker.
Waar bestaan de additieven dan uit?
Als je mazzel heb, is het een (duurder) natuurlijke toevoeging.
Bv Bijenwas E-901 als glansmiddel. Of Natriumgluconaat E – 576 als zuurteregelaar en stabilisator.
Wanneer je in de twijfelgevallen zit, heb je bv
Synthetische chemisch = uit NIET natuurlijke stof gemaakt)
Bv Benzylalcohol E-1519 als oplosmiddel voor aroma’s. Of Guanylzuur E- 626 als synthetische smaakversterker en zout vervanger.
Voel je je nog gezond bij deze chemische toevoegingen?
Maar dan, laten we een kijken naar de pure gif stoffen
Bv Aluminium E- 173 als bv decoratie van taarten. Of Aspartaam E- 951 als zoetstof – bevat 50% fenylalanine, asparaginezuur 40% en 10% methyl-esters..
Dit zet zich bij inslikken om in het giftige methanol, wat zich weer omzet in formaldehyde = is even giftig als cyanide en arsenicum….
Ben je er nog? Voel je je nog gezond?
En ja…. deze stoffen zijn allemaal goedgekeurd voor consumptie. Er is een veilige marge…
Alleen… vraag je eens af;
Wat doen chemische stoffen in onze voeding?
Vaak wordt het ook (vetten bv; voor plantaardige ‘gezonde’ vegan – ‘boters’) gemaakt van aardolie. Dezelfde aardolie als waar de plastic potjes en smeerolie voor jouw auto van gemaakt wordt
Ons lichaam is er niet op gebouwd om chemische stoffen te verteren. En lang niet alles wordt via de spijsvertering verwijderd, maar wordt opgeslagen in jouw vetweefsel en organen (ja, ook wanneer je weinig vet hebt op je botten)
Wanneer je éénmalig een keer zo’n ultra giftige toevoeging binnen krijgt, zul je niet ziek worden of dood gaan…
Alleen…. je eet de toevoegingen bij je ontbijt (vegan- margarine, vleesbeleg, jam, pindakaas etc), de koffiemelk in je koffie en je koekje of high energy bar.
Bij de lunch weer je vegan- margarine, de vlees, vis- eier of wat dan ook, kant en klare salade uit de super, je humus, fabriekskaas, je proteïne drankje of Starbucks koffie to Go…
Je diepvries gefrituurde snack, pizza, of kant en klare maaltijd.
En als warme maaltijd; je voor gemarineerde varkenslapje of kipfileetje. De voorgekruide kant en klare aardappeltjes, je sausje uit het potje of zakje bij de groente en de bak en braad vloeibare ‘boter’.
En als toetje, jouw favoriete vla, Mona toetjes, Fristi, kant en klare yoghurt met vruchten… of het ijs van die bekende meneer.
In ál deze bewerkte producten zitten deze toevoegingen.
Dus… De hele dag door, krijg jij de stoffen binnen waarvan je, wanneer je ze éénmalig binnenkrijgt, niet ziek zult worden of aan zal overlijden.
Alleen… wanneer je ze de hele dag door, 24/7 dag in dag uit, ieder jaar…. binnenkrijgt, gaat zich dat opstapelen in jouw lijf. In je organen en in vetweefsel…
Vind jij het dan nog vreemd dat ‘we’ massaal serieus ernstige ziektes en aandoeningen krijgen?
Diabetes, Reuma, Artrose, Kanker, Alzheimer….
Ik nodig je uit om je hier eens in te verdiepen en zo tot je eigen bevindingen te komen.
Een handig en praktisch hulpmiddel om in de supermarkt bewuste keuzes te maken is dit boekje:
“Wat zit er in uw eten?” van; Corinne Gouget en Will Jansen. Het handzame boekje past in je tas of jaszak.
Ik heb het boekje maanden lang meegenomen bij het doen van mijn boodschappen.
Ik heb me verbaasd en was soms verbijsterd….
Wat doet bv suiker in jouw vleeswaren, broodsalade, chips, vleesmarinade of hartige sausjes? Vind je het vreemd dat de westerse wereld massaal dik en obees wordt?
Ingrediëntenlijst
Een handig weetje om te beoordeling of iets nog enigszins gezond is, is te kijken naar de ingrediëntenlijst.
Die staat altijd in volgorde van hoeveelheid ingrediënten. Als eerste de meeste ingrediënten. Bv tarwe, vlees, melk, of wat dan ook. Onderaan staan de ingrediënten waarvan het minste is toegevoegd. En vaak een hele waslijst aan additieven/ E-nummers.
Een natuurlijk product, heeft een korte ingrediëntenlijst
Bv een home made zelfgebakken naturel cake : Meel, boter, eieren, suiker en zout.
Een fabriekscake (maar óók die van jouw favoriete bakker)
Deze bevat naast meel eieren, boter en zout, bewerkte en veelal chemische toevoegingen zoals; glucosestroop, gemodificeerd meel, conserveringsmiddelen, emulgatoren, melkpoeders, verdikkingsmiddelen, aroma’s en kleurstoffen. Daarnaast bevat het vaak ook nog sporen van bijvoorbeeld; soja, amandel, hazelnoten of walnoten.
Stoffen die van nature niet in een goede cake horen te zitten
Ze zijn toegevoegd om de houdbaarheid te vergroten, er aantrekkelijker uit te laten zien, de smaak te manipuleren, of om stoffen die normaal niet met elkaar binden, samen te voegen (waar een home made cake met uitsluitend natuurlijke ingrediënten, geen probleem mee heeft).
Wanneer er vervolgens nog een hele waslijst nummers en exotische benamingen volgt, dan weet je dat je rommel zit te eten wat niets meer met gezonde voeding te maken heeft.
Je kunt werken aan je emotionele en mentale gezondheid. Je kunt je trauma’s helen. Je kunt je niet helpende overtuigingen en aannames omzetten en je voeden met helpende overtuigingen, gedachten en aannames….
Maar wanneer jij jouw fysieke lijf blijft vullen met gif en bewerkt ‘voedsel’…. zul je alsnog niét gezond zijn.
Ook energetisch gezien, zul je niet gezond zijn.
Aan jou de keus…
Wil jij naast Emotionele en Mentale balans, óók je Leefstijl in balans brengen?
Ik kijk graag met je mee
